Het bedreigde evenwicht - De Craene, Bert, ....-; Declercq, Gilbert, ....- ([Brugge] : Die Keure, 2014)
De historische strip over de Koude Oorlog: een must voor elke leerkracht geschiedenis en voor iedereen met interesse in de Koude Oorlog!
25 jaar geleden viel de muur van Berlijn. Een stuk geschiedenis waarvan eenieder van mijn generatie een mening over had. Of die meningen nu juist waren of niet laat ik in het midden maar waar wij moeten voor zorgen is dat dit niet zomaar vergeten wordt. “ Het bedreigde evenwicht ”schetst gekoppeld aan een aaibaar liefdesverhaal in een kort en snel tempo de geest van de koude oorlog weer. Het verhaal begint met die onfortuinlijke stunt van de onervaren en jonge piloot ‘Rust' die onder de radargrens naar het Kremlin vliegt om daar op het Rode Plein te landen“. Perfect in een staccato ritme komen daarna alle facetten van deze onbegrijpelijk en levensgevaarlijke mentale oorlog tussen wereldmachten aan de orde zoals de luchtbrug naar Berlijn, de dreiging van de Russische Yaks, de spionage en achtervolgingswaanzin om de strijd in de ruimte te winnen, de ontsnappingspogingen van de Oostberlijners tot checkpoint Charly en Potsdam toe. Het liefdesverhaal is eigenlijk van ondergeschikt belang maar maakt deze brok geschiedenis enigszins verteerbaar voor onze jongvolwassenen. Dit is schitterend en sterk lesmateriaal voor eigentijdse geschiedenislessen. Ikzelf had toch het genoegen er weer één en ander van bij te leren en ‘vergeten kennis' op te rakelen! Op het eind van het boek wordt nog een bladzijde met degelijk geschiedkundige feiten meegegeven. (Jan Stevens)
Leeftijd: +12 jaar
Keywords: Geschiedenis -- Secundair onderwijs; Koude Oorlog