Naar een nieuwe generatie assessment : een open boek over situationele tests. - Lievens, Filip, 1971-; Schollaert, Eveline, 1981- (Barneveld : Nelissen, 2008)
Bestaan er nieuwe selectietechnieken? Als we kijken naar wat de meeste consultancybureaus te bieden hebben, lijkt het antwoord ‘nee' te zijn. Bij de selectie van personeel worden al decennia lang dezelfde cognitieve vaardigheidstests (intelligentietests), vragenlijsten en arbeidsproeven toegepast. Ook in de meeste handboeken passeren steeds dezelfde selectietechnieken de revue. Dit boek stelt een nieuwe generatie van assessment voor: web-based assessment, situationeel assessment, assessment van interpersoonlijke competenties en evidence-based assessment. Situational judgment tests (of SJT's) zijn een voorbeeld van deze nieuwe generatie tools. Dit boek beschrijft hoe SJT's in de praktijk kunnen worden ontwikkeld en wat de sterke en zwakke punten zijn van SJT's.
Dit boek stelt een nieuwe generatie van assessment voor : web-based assessment, situationeel assessment, assessment van interpersoonlijke competenties en evidence-based assessment. Situational judgment tests (of SJT's) zijn een voorbeeld van deze nieuwe generatie tools. Dit boek beschrijft hoe SJT's in de praktijk kunnen worden ontwikkeld en wat de sterke en zwakke punten zijn van SJT's.
Keywords: Assessment centers