Resultaatgericht organiseren : productiviteit en plezier in werk - Bijl, Dirk, ....-; Kweekel, Wim, ....- (Noorden : Het nieuwe visier, 2013)
Betere prestaties voor de organisatie en tegelijkertijd meer werkplezier voor de medewerkers! Resultaatgericht Organiseren (RGO) doet wat Het Nieuwe Werken (HNW) wel beloofde maar niet wist waar te maken. De verwachtingen van HNW waren hooggespannen, maar de resultaten vielen in de praktijk vaak tegen. Dat komt omdat er teveel nadruk werd gelegd op thuiswerken, een goedkoiper kantoor of modieuze ICT-gadgets. Men 'vergat' daarbij de organisatie mee te veranderen. RGO ziet de organisatie, het kantoor en de ICT als dimensies die gezamenlijk een inspirereden werkomgeving bieden aan de medewerkers; die daardoor beter gaan presteren en tegelijk meer werkplezier beleven. Het stellen van heldere en uitdagende resultatdoelen is daarbij cruciaal
Keywords: Human resources -- Resultaatgericht organiseren; Human recources -- Werkplezier; Human resources -- Het Nieuwe Werken