Het vreemde ei - Nix, Maartje, ....-; Van der Steen, Wilbert, ....- (Wommelgem : Van In, 2014)
In hun eigengebouwde hut vinden de broertjes Joep en Joris een heel groot ei, waar na een tijdje een mini tyrannosaurus rex uitkomt. Een verwarrende en spannende tijd volgt: verborgen houden, waar komt het ei vandaan. Komen zijn ouders hem halen? Er zijn enorme diersporen ontdekt en ook de politie is op zoek en kunnen ze 'rexje' houden? Een origineel dinoverhaal, oorspronkelijk verschenen in de reeks 'Samenleesboeken'. Technisch eenvoudige tekstregels in ruime letter, AVI-E3, zijn ingebed in tekst voor ervaren lezers, AVI-E5, gedrukt in kleinere letter. Dit format is geschikt voor het hardop tutor-lezen en voor hulp aan zwakke lezers. Aan veel is gedacht: de vlotte zachtgekleurde illustraties op iedere pagina geven een zachte bladspiegeltint, wat voor veel jonge lezers prettig is. In beide niveaus is regelmatig sprake van figuurlijk en stijf taalgebruik: 'voet bij stuk houden', 'de goede snaar raken'. Maar ook: 'oppert Joep', 'glunderend' en 'grootschalig onderzoek'. De tutor moet zelf goed kunnen lezen en taalgevoel hebben. Achterin een toelichting. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Keywords: Dinosaurussen