Rise of the continents. - Stewart, Iain Simpson, 1964- (S.l. : Polyband, 2013)
Ontstaansgeschiedenis van de vier grootste landmassa's van deze aarde: Afrika, Australië, Amerika en Eurazië.
Thema-dvd - BBC-documentaire uit 2013 waarin in vier afleveringen de ontstaansgeschiedenis wordt beschreven van de vier grootste landmassa's van deze aarde: Afrika, Australië, Amerika en Eurazië. Het gaat hier over het ontstaan van het grotere geheel, als gevolg van schuivende landmassa's, ook wel de plaattektoniek genoemd. Ooit bestond alle vaste land op deze planeet uit één samenhangend deel: Pangea. Krachten in de aardkorst deden dit 'supercontinent' in diverse delen uiteenvallen. Het verdere verloop is het verhaal van scheuren in de aardkorst, diepe zeeën die ook weer door oprukkende continenten werden 'dichtgedrukt' en heel veel vulkanisme. Ten dele wordt het verhaal geïllustreerd met animaties, maar er zijn voldoende tastbare en spectaculaire bewijzen in het heden, die deze documentaire verlevendigen en uiterst boeiend maken. Interessant voor eenieder die belangstelling heeft voor natuurwetenschappelijke onderwerpen in het algemeen en de geologische geschiedenis van de aarde in het bijzonder. (M. Deylius) © NBD Biblion
Afleveringen: 1. Afrika ; 2. Australië ; 3. Amerika ; 4. Eurazië
Taalkeuze: Engels, Duits
Ondertiteling: Nederlands
BBC-productie
Ca. 200 min.(4 x 50 min.)
Keywords: Aarde