Waarom zou je (nú) lezen? : nieuwe inzichten over de functies van lezen - Schram, D. H. (Dirk Hendrik), 1952- (Delft : Eburon, 2011)
In deze bundel zijn de bijdragen aan het wetenschappelijk congres ‘Waarom zou je (nú) lezen?'(2010) van de Stichting Lezen gebundeld. Centraal staat de vraag naar de betekenis, de functie en het belang van lezen en literatuur in de huidige samenleving. Cedric Stalpers gaat onder meer in op het empirisch onderzoek naar motieven voor het lezen, terwijl Coosje van der Pol de rol van de leerkracht bij het lezen van prentenboeken door kleuters ‘als literatuur' aan de orde stelt. Suzanne Mol toont aan dat je vroeg moet beginnen met vrijetijdslezen, ter stimulering van de taalontwikkeling van kinderen. Elisabeth Duursma laat zien welke verschillen en overeenkomsten er bij voorlezende vaders en moeders van lage inkomensgezinnen (in de VS, maar de resultaten zijn ook voor Nederland van belang) zijn. Voor de bibliotheekwereld is het onderzoek van Stalpers onder 400 scholieren naar hun bibliotheekgebruik (en wensen) van belang. Ook het digitaal lezen komt in enkele bijdragen aan de orde. Maakt deel uit van de 'Stichting Lezen reeks'. De bundel (met enige zwart-witillustraties) biedt een goed beeld van de stand van het huidige onderzoek en is vooral bedoeld voor iedereen die vakmatig met lezen en jeugdboeken bezig is, zoals jeugdbibliothecarissen en leerkrachten.(Toin Duijx) © NBD Biblion
Over het belang van lezen en literatuur is maar weinig discussie. Dat maakt ook dat voor leesbevordering een breed draagvlak bestaat. Maar daarmee is de vraag naar de betekenis van lezen en literatuur in de huidige samenleving allerminst beantwoord. Hoe weten we eigenlijk zo zeker dat lezen belangrijk is? Welke ‘feiten' biedt de wetenschap daarover? En hoe komt het dat lezen belangrijk is? Recentelijk richt onderzoek zich weer meer op de vraag wat een tekst een lezer te bieden heeft. Hoe verloopt de dialoog die een lezer met een tekst aangaat? Wat hebben (oudere) teksten hedendaagse lezers te bieden? Naast deze instrumentele vragen naar de functie van lezen en literatuur, dringt zich ook de vraag op naar de betekenis van digitale media. De tegenstelling tussen traditionele gedrukte media en het lezen van het scherm is niet langer houdbaar. Leesbevorderaars staan voor de vraag hoe zij op de nieuwe ontwikkelingen kunnen reageren en welke kennis daarvoor nodig is. De vraag ‘Waarom zou je (nú) lezen?' stond centraal op het wetenschappelijk congres dat Stichting Lezen eind 2010 heeft georganiseerd. Verschillende sprekers hebben hun bijdrage geleverd aan deze bundel. Wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuwe inzichten komen aan de orde; over de stand van het lezen, de functie van lezen voor de ontwikkeling van het individu en de samenleving, nieuwe perspectieven op leesbevordering en opvoeden in de literatuur en de rol van de leerkracht, ouders, de bibliothecaris en de docent. Zij staan immers voor de belangrijke taak lezers wegwijs te maken in de steeds groter wordende omgeving van het lezen.
Keywords: Leesbevordering