Over ouders en leesopvoeding - Notten, Natascha, ....- (Delft : Eburon, 2012)
De opvoeding van ouders werkt door in het gedrag van kinderen, en dat het hele leven lang. Geldt dat ook voor hoe er in gezinnen met boeken wordt omgegaan? Welke impact heeft het, als ouders zelf lezen, hun kinderen voorlezen en met hen over boeken praten? En hoe verhoudt dat zich tot het voorbeeld en de begeleiding die ze geven met andere media, zoals de televisie en de computer? Natascha Notten heeft intensief onderzoek gedaan naar de langetermijngevolgen van de ouderlijke lees- en mediaopvoeding. Ze maakte gebruik van twee omvangrijke datasets, de Familie-enquête Nederlandse Bevolking en het internationale onderwijsonderzoek PISA. Daarmee konden ook verschillen in opleidingsniveau en sociale status tussen gezinnen in kaart worden gebracht. Notten keek niet alleen naar effecten op het latere leesgedrag, maar ook op de onderwijscarrière van kinderen. Ze hield daarbij rekening met andere mediagewoonten in het gezin, zoals tv-kijken en pc-aanbod. Notten heeft, in opdracht van Stichting Lezen, een belangrijk deel van haar Engelstalige proefschrift samengevat en herschreven in het Nederlands. Daardoor kan een breed publiek kennisnemen van de positieve bijdrage van de leesopvoeding aan de persoonlijke ontwikkeling en het maatschappelijk succes van kinderen.
Maakt deel uit van de 'Stichting Lezen Reeks', waarin proefschriften, onderzoeksverslagen en publicaties naar aanleiding van wetenschappelijke congressen worden uitgegeven en onder de aandacht van een (mogelijk) breder publiek worden gebracht. In deze publicatie, gebaseerd op Nottens proefschrift ‘Parents and the media: causes and consequences of parental media socialization' (2011), staan twee vragen centraal: hoe ziet de ouderlijke leesopvoeding (leesvoorbeeld, leesbegeleiding en leesaanbod) in gezinnen uit verschillende sociale milieus eruit? En in hoeverre is die leesopvoeding op de lange termijn van invloed op de ontwikkeling van kinderen (onderwijssucces en leesvoorkeuren). Notten maakte voor haar analyses gebruik van twee bestaande grote datasets. De opbouw van het boek is zeer helder. Handig voor de lezer zijn ook de herhalingen van belangrijke theoretische bevindingen en de presentatie van Nottens bevindingen in de vorm van staafdiagrammen. Hier en daar is de informatiedichtheid wel groot. Het gehele proefschrift van Notten is te downloaden via www.nnotten.nl. Publicatie die van wetenschappelijk belang is (multidisciplinair, oude en nieuwe media) en duidelijke aanbevelingen oplevert voor ouders en bemiddelaars zoals leerkrachten en jeugdbibliothecarissen. (K. Ghonem-Woets) © NBD Biblion
Keywords: Kinderen en media; Leesbevordering; Lezen