Hoera, ik ben een autist! Opstellen over ethiek in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking - Reinders, Hans, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
Dit boek bevat een aantal ongepubliceerde voordrachten waarin de auteur, een hoogleraar ethiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, enkele ethische vragen aan de orde stelt in verband met de ondersteuning en zorg van personen met een maatschappelijke beperking. Centraal staat 'de vraag naar betekenis en betekenisverlening, meer dan het soort kwesties dat om een publieke regelgeving vraagt', aldus Reinders in het voorwoord. Een terugkerende bekommernis in de teksten is 'de vraag hoe we naar mensen met een beperking kijken, welke betekenissen aan hun bestaan worden toegekend en welke controlling frameworks onze opvattingen sturen.' Het boek telt een elftal hoofdstukken, waarin onder meer aandacht wordt besteed aan het onderscheid tussen wat we over een autist weten en wie hij of zij is, het vermogen om morele kwaliteit te zien, en kinderwens en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking. De teksten zijn persoonlijk van toon en verwijzen steeds naar concrete situaties in de zorgpraktijk. Tegelijk stelt de auteur interessante ethische en filosofische vragen. Met eindnoten per tekst. (Redactie Vlabin-VBC) © NBD Biblion
De auteur onderzoekt cultureel bepaalde denkbeelden over "handicap" om te kijken waarop ze berusten: * Autisme geldt voor vrijwel iedereen als een handicap, maar waarom eigenlijk? Kun je daar ook anders over denken? * Kinderwens en ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking is een thema in Nederland, maar waarom vinden wij het gewoon om de vraag te stellen of mensen met een verstandelijke beperking kinderen "mogen" krijgen? * Waarom is het zo vanzelfsprekend dat de conditie van "Down syndroom" wordt bestempeld als een "defect" en als genetisch bepaalde ziekte, terwijl veel mensen met dit syndroom een betrekkelijk gelukkig leven leiden? * Vraagsturing en marktwerking maken ook van mensen met een beperking "kiezende zorgconsumenten", maar hoe strookt dat met de dagelijkse werkelijkheid waarin ze verkeren? Zulke vragen dagen de lezer uit een stapje terug te doen en onze manieren van denken en kijken onder de loep nemen. De uitkomst blijkt telkens van groot praktisch belang te zijn. Het ethische oordeel, zo laat de auteur zien, ligt reeds besloten in de waarneming.
Keywords: Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening -- Ethiek