Merken in b2b (Amsterdam : SWOCC, 2015)
In deze publicatie onderzoekt SWOCC de rol die het merk speelt in de business-to-businessmarkt. Naast een uitgebreid literatuuronderzoek en een breed kwantitatief onderzoek onder 380 Nederlandse zakelijke kopers, zijn met inkopers enkele aankooptrajecten volledig doorlopen. Er worden onder meer uitspraken gedaan over de manier waarop bedrijven (in)kopen, welke rol het merk speelt in zakelijke aankoopbeslissingen en welke zakelijke kopers het meest gevoelig zijn voor merken. Door vanuit de koper te redeneren, komen b2b-marketeers te weten in welke situaties, op welke momenten en met welke acties zij een aankoopproces kunnen beïnvloeden.
Keywords: Merken; Verkopen -- B2b.