Breed beeld - Franck, Gertjie, ....-; Van den Keybus, Dave, ....-; Chamlet, Marleen, ....- (Berchem : De Boeck, 2013)
In Breed beeld worden de leerlingen meegenomen doorheen de evolutie van het (fotografische) beeld. Ze ontdekken hoe de eerste beelden op plaat werden vastgelegd en nemen de proef op de som met een eigengereide camera obscura. Ook het vervolg van de evolutie komt aan bod, met bijzondere aandacht voor de overgang van analoge naar digitale fotografie. Deze stap brengt hen uiteindelijk tot de 3D-beelden die ze vandaag op breed beeld kunnen bekijken. Als realisatie maken de leerlingen hun eigen stop-motion animatiefilmpje en leren ze als techniekgebruiker de mogelijkheden van een digitaal toestel kennen. Met die kennis gaan ze op pad om zelf foto's te nemen, ze vervolgens te bewerken tot 3D-afbeeldingen en ze met hun eigen ontworpen 3D-bril te bekijken.
Inleiding 1 Hoe het begon 1.1 De camera obscura 1.2 Van camera obscura tot hedendaags fototoestel 2 Analoog of digitaal? 2.1 Evolutie van de fotocamera 2.2 Analoge fotografie 2.3 Digitale fotografie 2.3.1 Hoe werkt een digitale camera? 2.3.2 Onderdelen van een digitale camera 3 Bewegende beelden 3.1 Een draaimolentje 3.2 Een animatiefilm 3.2.1 Stop motion 3.2.2 Stroomdiagrammen 4 Breed beeld 4.1 CRT, (LED)LCD of plasma? 4.2 3D-televisie 4.2.1 Een eigen 3D-bril 4.2.2 Eigen 3D-beelden maken 5 Evaluatie 6 Begrippenlijst
Doelgroep: 1e graad ASO
Keywords: Techniek -- Secundair onderwijs