Houvast - Franck, Gertjie, ....-; Van den Keybus, Dave, ....-; Chamlet, Marleen, ....- (Berchem : De Boeck, 2013)
In Houvast moeten de leerlingen grotendeels zelfstandig aan het werk om een rek te maken. Wat voor soort rek wordt het? Hoe gaat het eruitzien? Antwoorden op die vragen zullen door de leerlingen zelf ingevuld worden bij het ontwerp van hun product. De eigenschappen van verschillende materialen worden grondig onderzocht door de leerlingen zelf. Deze materiaalstudie is volledig in functie van hun realisatie. Geen enkele architect laat een huis bouwen zonder iets van tekeningen te hebben; zo zal geen enkele leerling zijn werkstuk beginnen maken zonder er eerst de aanzichten van te tekenen. Een hele klus dus voor een doe-het-zelver!
Inleiding 1 Materialen in evolutie 1.1 Materialen in de prehistorie 1.2 Er ontstaan nieuwe materialen 1.3 Een reuzensprong in de tijd: kunststoffen 1.4 De allernieuwste materialen 2 Een goed en stevig rekje 2.1 We selecteren drie materialen 2.2 Kwaliteitseisen 2.2.1 Evenwicht 2.2.2 Belasting 2.2.3 Inwerking van vocht 3 Verbindingen 3.1 Losse en vaste verbindingen 3.2 Enkele verbindingen in detail 3.2.1 Schroeven 3.2.2 Lijmen 3.2.3 Deuvelverbindingen 3.3 Stevigheid van verbindingen 4 Technisch perspectief 4.1 Aanzichten 4.2 Projectiemethode 5 We maken ons rekje 6 Evaluatie 7 Veiligheids- en werkfiche 7.1 Veiligheidsfiche 7.2 Werkfiche 8 Begrippenlijst
Doelgroep: 1e graad ASO
Keywords: Techniek -- Secundair onderwijs