Eco@home - Franck, Gertjie, ....-; Van den Keybus, Dave, ....-; Chamlet, Marleen, ....- (Berchem : De Boeck, 2013)
In Eco@home draait alles rond duurzaam bouwen en leven. Leerlingen maken kennis met relevante technische systemen die daartoe kunnen bijdragen zoals zonnepanelen, warmtepompen en windmolens (zonne-energie, warmte-energie en bewegingsenergie). Ze ontdekken dat er ook kleinschaliger oplossingen bestaan om energie te besparen (spaarlampen plaatsen, stekkers uittrekken, gebruik van energiezuiniger toestellen) en nemen thuis de proef op de som. Met Eco@home worden leerlingen zich bewust van hun water- en energieverbruik en met een projectvoorstelling geven ze elkaar energietips om spaarzamer te leven.
Inleiding 1 De zon als energiebron 1.1 Zonne-energie kan omgevormd worden 1.2 Zonnepanelen 1.2.1 Hoe werkt een zonnepaneel? 1.2.2 Wat is een groenestroomcertificaat? 1.2.3 De installatie van zonnepanelen 1.3 Zonneboiler 1.3.1 Hoe werkt een zonneboiler? 1.3.2 Vraag en antwoord 1.3.3 De installatie van een zonneboiler 2 De wind als energiebron 2.1 Windmolens in de privésfeer 2.2 Hoe werkt een windturbine? 2.2.1 We maken een windmolen 2.2.2 Een windturbine in de tuin 2.2.3 De installatie van een windturbine 3 De aardwarmte als energiebron 3.1 Wat is aardwarmte? 3.2 Aardwarmte gebruiken via warmtepompen 3.2.1 Verschillende warmtepompen 3.2.2 Hoe werkt een warmtepomp? 3.2.3 De installatie van een warmtepomp 4 Energie besparen in en om het huis 4.1 Isoleren is een must 4.2 Energie besparen is ook een must 5 Mijn energiebesparingsproject 6 Evaluatie 7 Begrippenlijst
Doelgroep: 1e graad ASO
Keywords: Techniek -- Secundair onderwijs