Straf licht - Franck, Gertjie, ....-; Van den Keybus, Dave, ....-; Chamlet, Marleen, ....- (Berchem : De Boeck, 2014)
Aan de hand van een concreet en handig voorwerp, de zaklamp, verkennen leerlingen in Straf Licht allerlei soorten elektrische begrippen. De elektrische kringloop komt aan bod, maar ook verschillende soorten energiebronnen, stroomschema's en de vaardigheden demonteren, monteren en optimaliseren. Aan het eind van het project worden de leerlingen nog eens extra uitgedaagd: ze ontwerpen zelf een milieuvriendelijke zaklamp…
Inleiding 1 De zaklamp vroeger en nu 1.1 De eerste zaklamp 1.2 De elektrische stroomkring 1.3 Onderdelen van de elektrische stroomkring 1.3.1 De spanningsbron 1.3.2 De verbruiker 1.3.3 De geleiders 1.3.4 De schakelaar 1.4 Het stroombaanschema 2 Een zaklamp op batterijen 2.1 Het voorbereidende werk 2.2 Een zelfgemaakte zaklamp 2.2.1 Fase 1: probleemstelling 2.2.2 Fase 2: ontwerpen 2.2.3 Fase 3: maken 2.2.4 Fase 4: in gebruik nemen 2.2.5 Fase 5: proces evalueren 3 Een milieuvriendelijke zaklamp 3.1 Energie uit beweging 3.1.1 Fase 1: probleemstelling 3.1.2 Fase 2: ontwerpen 3.1.3 Fase 3: maken 3.1.4 Fase 4: in gebruik nemen 3.1.5 Fase 5: proces evalueren 3.2 Stroomdiagrammen schudlamp 3.2.1 Stroomdiagram 1: eerste rubberen stopper in eindkapje bevestigen 3.2.2 Stroomdiagram 2: tweede rubberen stopper in binnendeel behuizing plaatsen 3.2.3 Stroomdiagram 3: printplaat bevestigen 3.2.4 Stroomdiagram 4: led en magneet plaatsen 3.2.5 Stroomdiagram 5: schakelknop plaatsen en behuizing sluiten 3.2.6 Stroomdiagram 6: lens plaatsen en behuizing sluiten 3.3 Energie uit chemie 3.3.1 Fase 1: probleemstelling 3.3.2 Fase 2: ontwerpen 3.3.3 Fase 3: maken 3.3.4 Fase 4: in gebruik nemen 3.3.5 Fase 5: proces evalueren 3.4 Stroomdiagrammen fruitzaklamp 3.4.1 Stroomdiagram 1: zaklamp met één stuk fruit 3.4.2 Stroomdiagram 2: zaklamp met twee stukken fruit 3.4.3 Stroomdiagram 3: zaklamp met drie stukken fruit 4 Evaluatie 5 Veiligheids- en werkfiche 5.1 Veiligheidsfiche 5.2 Werkfiche Begrippen
Doelgroep: 1e graad ASO
Keywords: Techniek -- Secundair onderwijs