Op weg - Franck, Gertjie, ....-; Van den Keybus, Dave, ....-; Chamlet, Marleen, ....- (Berchem : De Boeck, 2012)
In Op Weg begeven leerlingen zich in het verkeer. De fiets, het populairste vervoersmiddel bij de doelgroep, krijgt daarbij de nodige aandacht: leerlingen leren gebreken aan hun eigen tweewieler herstellen en krijgen meteen de nodige tips over veilig gedrag op de weg. In de loop van het project doet de leerling ook de nodige kennis op over soorten transport en overbrengingen.
Inleiding 1 Transport langs de weg, over het water en in de lucht 1.1 Transport van goederen 1.2 Personenvervoer 2 Ik en mijn fiets 2.1 Hoe gebruik je de fiets? 2.1.1 Fietsgebruik bij jongeren 2.1.2 Fietsongevallen bij jongeren 2.1.3 Veiligheidsvoorschriften voor fietsen 2.1.4 Veilig fietsgedrag 2.2 Comfortabel op weg 2.2.1 Het fietszadel 2.2.2 Het fietsstuur 2.3 Overbrengingen 2.3.1 De fietsketting 2.3.2 Wat is een overbrenging? 2.3.3 De kettingoverbrenging 3 Onderhoud van mijn fiets 3.1 Het fietszadel 3.1.1 Zadelhoogte afstellen 3.1.2 Zadelstand of zadelkanteling regelen 3.1.3 Zitlengte aanpassen 3.2 Het fietsstuur 3.3 Banden plakken 3.4 Ketting onderhouden 3.4.1 Ketting proper maken en ontvetten 3.4.2 Ketting smeren 3.4.3 Ketting terug op fiets leggen 4 Evaluatie 5 Begrippen
Doelgroep: 1e graad ASO
Keywords: Techniek -- Secundair onderwijs