Ruimtetoerist - Franck, Gertjie, ....-; Van den Keybus, Dave, ....-; Chamlet, Marleen, ....- (Berchem : De Boeck, 2014)
Ruimtevaart … op het eerste zicht niet meteen een thema uit de leefwereld van de leerling, maar wel eentje dat tot de verbeelding spreekt. In Ruimtetoerist wordt onder meer stilgestaan bij het mechanische aspect van de ruimtevaart, en de leerlingen gaan ook zelf een raket maken met huis-, tuin- en keukenmateriaal. Daarnaast is Ruimtetoerist een vrolijke verkenning van wat er zich allemaal afspeelt in de kosmos, al is de link met aardse technologieën nooit ver weg.
Inleiding 1 Geschiedenis van de ruimtevaart 2 Beroepen in de ruimtevaart 2.1 Astronaut of kosmonaut? 2.2 Een ploeg rond de astronaut 3 Ruimtepuin of ruimteafval 3.1 Natuurlijk ruimtepuin 3.2 Ruimteafval veroorzaakt door de mens 4 Ruimtetransport 5 Van lancering tot landing 5.1 De lancering 5.2 In maatpak de ruimte in 5.3 In de ruimte in het ISS 5.3.1 Hoe ver is het ISS van ons verwijderd? 5.3.2 Opbouw van het ISS 5.3.3 Leven en werken in het ISS 5.4 De landing 6 Aardobservatie 6.1 De communicatiesatelliet 6.2 De navigatiesatelliet 6.3 De weersatellieten 7 Voor- en nadelen van de ruimtevaart 7.1 Voor en tegen 7.2 Voor of tegen 8 Een raket maken 9 Evaluatiefiches 10 Begrippenlijst
Doelgroep: 1e graad ASO
Keywords: Techniek -- Secundair onderwijs