Ruimtetoerist - Franck, Gertjie, ....-; Van den Keybus, Dave, ....-; Wets, Diana, ....- (Berchem : De Boeck, 2013)
In Smakelijk! ontdekken leerlingen proefondervindelijk het bestaan van ‘positieve' en ‘negatieve' bacteriën. In de bundel komen bewaartechnieken aan bod, maar er wordt ook stilgestaan bij het belang van hygiëne om voedselbederf te voorkomen. Verderop in de bundel wordt het duidelijk dat micro-organismen ook een positieve rol kunnen spelen en in staat zijn om stoffen te maken. Als realisatieopdracht krijgen de leerlingen de kans om zelf een pizza te ontwerpen (die afhankelijk van de infrastructuur ook gemaakt wordt.). En … waarvoor zullen de leerlingen kiezen? Ontwerpen ze een pizza volgens de principes van slow food (met de intentie om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden) of kiezen ze resoluut voor een fastfood pizza? Een project dat smaakt naar meer!
Inleiding 1 Goed of slecht? 1.1 Micro-organismen houden ons gezond 1.2 Micro-organismen veroorzaken ziekte en bederf 2 Voorzichtig met micro-organismen 2.1 In de keuken 2.1.1 Voedingsbodems 2.1.2 De eigenlijke proef 2.1.3 Hygiëne is belangrijk 2.2 Bewaren is noodzakelijk 2.2.1 Bewaren in de supermarkt 2.2.2 Bewaren bij jou thuis 2.3 De verpakking zegt veel 3 Micro-organismen doen het werk 3.1 Over zuurkool en wijn 3.2 Micro-organismen maken stoffen 3.2.1 Een ballon opblazen 3.2.2 Brood bakken 3.2.3 Van wijn naar wijnazijn 4 Weet wat je eet! 4.1 Van hier naar daar 4.1.1 Groenten van bij ons 4.1.2 Bioproductieve oppervlakte 4.1.3 Verpakken kost meer dan je denkt 4.1.4 Zuinig met bewaren 4.2 Ecologische voetafdruk 5 Fastfood of slow food? 5.1 Fastfood 5.1.1 Jouw mening telt! 5.1.2 Fastfood en gezondheid 5.2 Slow food 6 Mijn favoriete pizza 7 Evaluatie 8 Begrippenlijst
Doelgroep: 1e graad ASO
Keywords: Techniek -- Secundair onderwijs