Sfeerlicht - Huyghe, Bart, ....- (Berchem : De Boeck, 2014)
In deze bundel helpen de leerlingen Amina en haar moeder bij het ontwerpen en maken van een sfeerlicht. Amina's moeder is immers een onthaalmoeder, en veel kindjes zijn bij het slapengaan bang voor het alleen zijn en het donker. De leerlingen leren welke verschillende soorten verlichtingsmiddelen en omhulsels er bestaan, en ze moeten zelf de juiste keuze maken. Als het ontwerp klaar is, beginnen ze aan een prototype. De leerlingen maken al doende kennis met verschillende componenten uit de elektrische stroomkring zoals een weerstand, krimpkousen, batterij, geleiders en een led. Als het prototype goedgekeurd is, gaan ze aan de slag! Er wordt aandacht besteed aan het gebruik van de juiste middelen, het inrichten van een gezonde werkplek en het hanteren van de juiste technieken om een ledlamp en het juiste omhulsel te maken en om het geheel te monteren. Uiteindelijk wordt alles geëvalueerd, en ook de ouders van de baby's krijgen de mogelijkheid om hun mening en verdere ideeën of tips aan te geven via een vragenlijst. Tijdens de maakopdracht wordt er voortdurend verwezen naar authentieke situaties en de beroepsmogelijkheden.
Inleiding: Techniek is een deel van ons leven 1 Een sfeerlicht voor baby's 2 Waar moet Amina rekening mee houden? 3 Amina zoekt een oplossing 3.1 Veilig experimenteren met elektriciteit 3.2 Zelf een schakelaar ontwerpen 3.3 Kies het best passende verlichtingsmiddel 3.4 Welk omhulsel kies je voor de lamp? 3.5 Het ontwerp is klaar! 4 We maken een prototype 4.1 Meer informatie over het sfeerlicht 4.1.1 Hoe ziet het elektrisch gedeelte eruit? 4.1.2 Hoe ziet het kunststof gedeelte eruit? 4.1.3 Aan welke eisen moet het prototype voldoen? 4.1.4 Hoeveel zal het kosten? 4.2 Hoe kan Amina het sfeerlicht nu maken? 4.2.1 Ken je het verschil tussen een lamp en een led? 4.2.2 Welke middelen heb je nodig? 4.2.3 De werkplek 4.2.4 Enkele technieken 4.2.5 Werkaanbiedingen 4.3 Aan de slag 4.3.1 De ledverlichting 4.3.2 Het kunststof omhulsel 4.3.3 Monteren 4.4 Voldoet het sfeerlicht aan de opgestelde ontwerpeisen? 4.5 Lukte alles zoals voorzien? 5 Heeft de sfeerlamp het gewenste effect? 6 Licht in de duisternis 6.1 Evolutie van het licht 6.2 Lichtvervuiling Evaluatieformulier Techniek en taal
Doelgroep: 1e graad BSO
Keywords: Techniek -- Beroepsonderwijs