Een eigen plek - Huyghe, Bart, ....- (Berchem : De Boeck, 2010)
In de module Een eigen plek maken de leerlingen kennis met 'probleemeigenaars' en 'probleemoplossers'. Arno vindt het vervelend dat zijn ouders en broer en zusje vaak zomaar binnenkomen in zijn kamer. Hij wil iets maken waarmee hij hen duidelijk kan maken wanneer ze wel of niet mogen storen, wat hij aan het doen is op een bepaald moment, en in welke stemming hij is. De leerlingen gebruiken de ontwerpeisen van Arno om na te denken over het concept. Eens het ontwerp klaar is en het materiaal en de middelen gekozen zijn, kunnen ze beginnen aan een prototype. Via een stappenplan maken de leerlingen zelf een stemmingsmeter, die achteraf natuurlijk uitgebreid getest en geëvalueerd wordt. In Een eigen plek wordt aandacht besteed aan diverse grondstoffen en verbindingstechnieken in hout. De leerlingen maken kennis met de verschillende processen die hout doormaakt vooraleer er echt iets mee gemaakt kan worden. Ook de verschillende beroepen uit de houtsector en de technieken die deze beroepen vereisen, worden van naderbij bekeken.
Inleiding: Techniek is een deel van ons leven! 1 Ontwerpen van een stemmingsmeter 1.1 Ontwerpstap 1: een eigen plek 1.2 Ontwerpstap 2: even onderzoeken 1.3 Ontwerpstap 3: het concept 1.3.1 De vorm 1.3.2 Aanduiden of je gestoord mag worden of niet 1.3.3 Aanduiden wat je aan het doen bent 1.3.4 Waarmee kan je stukken hout aan elkaar vastmaken? 1.4 Ontwerpstap 4: je eigen prototype maken 1.4.1 Maakstap 1: je eigen ontwerp bedenken en kiezen 1.4.2 Maakstap 2: je werkvoorbereiding 1.4.3 Maakstap 3: maak je prototype 1.4.4 Maakstap 4: test je prototype 1.4.5 Maakstap 5: evalueer je manier van werken 1.5 Ontwerpstap 5: je zelfgemaakte prototype testen, bijsturen 16 en evalueren 2 Een bestaand prototype 2.1 Maakstap 1: informatie over het prototype 2.1.1 De technische schets 2.1.2 De technische eisen 2.1.3 Kostprijs voor één prototype? 2.2 Maakstap 2: werkvoorbereiding 2.2.1 Welke grondstof gaan we gebruiken? 2.2.2 Welke middelen hebben we nodig? 2.2.3 Verbindingen en technieken 2.2.4 De werkplek 2.2.5 Talenten in de houtsector 2.3 Maakstap 3: we maken de stemmingsmeter 2.4 Maakstap 4: testen van de stemmingsmeter 2.5 Maakstap 5: evaluatie van het maken zelf 3 Belang van het bos Evaluatiefiche Techniek en taal
Doelgroep: 1e graad BSO
Keywords: Techniek -- Beroepsonderwijs