Ons dagelijks brood - Huyghe, Bart, ....- (Berchem : De Boeck, 2011)
In Ons dagelijks brood starten leerlingen zelf een broodjeszaak op. Eerst ontwerpen ze een vegetarisch en een light-broodje. Ze denken na over het ontwerp, van de nodige grondstoffen om eraan te beginnen tot de juiste afwerking en verpakking. Uiteindelijk wordt het broodje voorgesteld aan een testpubliek. Het winnende broodje wordt het broodje ‘Maison' van de broodjeszaak. Er wordt een naam verzonnen voor de nieuwe broodjeszaak en de leerkrachten van de school kunnen een broodje bestellen tot aan de speeltijd van 10 uur. Hierbij leren de leerlingen ook op een correcte manier om te gaan met hun klanten. Daarna gaan ze aan de slag: ze krijgen allemaal een rol in het productieproces, en via een goed doordachte werkmethode worden er kwalitatieve broodjes gemaakt aan de lopende band. Ook de kwaliteitscontroleur doet voortdurend zijn werk en alle stappen van het proces worden geëvalueerd. Door te vragen naar de mening en ideeën van de klanten probeert dit bedrijf zijn producten voortdurend te verbeteren.
Inleiding: Techniek is een deel van ons leven 1 Ons dagelijks brood 2 Ontwerpen van een nieuw product 2.1 Ontwerpstap 1: de behoefte onderzoeken 2.2 Ontwerpstap 2: waarmee moet je rekening houden? 2.3 Ontwerpstap 3: oplossingen zoeken en kiezen 2.4 Ontwerpstap 4: ik maak een prototype of proefmodel 2.4.1 Maakstap 1: wat moet er gemaakt worden? 2.4.2 Maakstap 2: hoe maak ik een proefmodel en wat heb ik nodig? 2.4.3 Maakstap 3: maak de proefmodellen 2.4.4 Maakstap 4: test je proefmodellen 2.4.5 Maakstap 5: ben je tevreden over je werk? 2.5 Ontwerpstap 5: Ben ik tevreden over het proefmodel? 3 De broodjeszaak 2.3.1 Maakstap 1: Wat moet er gemaakt worden? 3.2 Maakstap 2: Hoe kan je het maken? 3.2.1 Grondstoffen 3.2.2 Middelen 3.2.3 Werkvoorbereiding: wie werkt er mee? 3.2.4 Het personeelsplan 3.2.5 De werkplek 3.3 Maakstap 3: Productie uitvoeren 3.4 Maakstap 4: Is het resultaat goed? 3.5 Maakstap 5: Is er goed gewerkt? 4 De broodjeszaak dag in, dag uit… 5 Voeding voor elke dag 5.1 Welke verpakte voedingsproducten zou jij nemen? 5.2 Kijk goed naar de volgende etiketten die je op voedingsartikelen vindt 5.3 Wat vind je van volgende ontwerpen? Reglement 'Veiligheid en hygiëne' Techniek en taal
Doelgroep: 1e graad BSO
Keywords: Techniek -- Beroepsonderwijs