De lerende lerarenopleider : rapport : onderzoek naar de professionaliseringsnoden van lerarenopleiders en kwaliteitscriteria voor opleidingstrajecten voor lerarenopleiders in Vlaanderen - Placklé, Inge, ....-; Cools, Wouter, ....-; Meeus, Wil, 1969- (Antwerpen : Vereniging Lerarenopleiders Vlaanderen, 2015)
1. Bestaande opleidingsinitiatieven voor lerarenopleiders in Vlaanderen --- Uit de achtergrondkenmerken van de deelnemers blijkt dat één vijfde van de lerarenopleiders geen pedagogisch bekwaamheidsbewijs heeft. Er wordt een zeer breed en divers scala aan vormingen gevolgd door lerarenopleiders. De aanbieders zijn al even divers. Ongeveer 18% van de vormingsinitiatieven die lerarenopleiders volgen is specifiek gericht op lerarenopleiders. Daarbinnen richten de expertisenetwerken en het regionaal platform zich inhoudelijk in hoofdorde op de lerarenopleider als leraar van leraren. VELOV als beroepsvereniging voor lerarenopleiders biedt vooralsnog een relatief beperkt aantal vormingen aan voor lerarenopleiders. Lerarenopleiders rapporteren dat zij hoofdzakelijk vormingen volgen met een tijdsduur van een dag of minder.
2. Professionaliseringsnoden van lerarenopleiders in Vlaanderen --- Lerarenopleiders uit opleidingsinstituten wensen hun professionele ontwikkeling te heroriënteren naar hun rol als curriculumontwikkelaar en poortwachter, ten nadele van hun rol als leraar van leraren. Bij lerarenopleiders in scholen neemt de aandacht voor de professionele ontwikkeling als leraar van leraren en curriculumontwikkelaar toe en neemt hun aandacht voor de rol van coach af. De wijze waarop lerarenopleiders zich in de nabije toekomst willen professionaliseren zijn trajecten zowel kortlopend als langlopend, onderwijsvernieuwingsprojecten, praktijkonderzoek en schrijven van publicaties. De grootste hindernissen die lerarenopleiders ervaren bij hun professionalisering zijn tijdgebrek en onverenigbaarheid met de eigen opdracht. Als hindernissen op beleidsniveau ervaren lerarenopleiders vooral het gebrek aan visie en coördinatie van professionele ontwikkeling en rigiditeit van jaarplanning en lessenroosters. Schoolopleiders ervaren het niet honoreren van mentoruren als ernstige hindernis voor hun professionele ontwikkeling. Lerarenopleiders storen zich aan de versnipperde communicatie over het specifieke aanbod voor lerarenopleiders. Ze geven ook aan dat de kostprijs van opleidingen een drempel vormt om zich professioneel te ontwikkelen.
3. Professionalisering doorheen de loopbaan van lerarenopleiders --- Tijdens de inductiefase wordt gesteld dat een formele opleiding nodig zou zijn. Binnen die opleiding komt de identiteit van de lerarenopleider en het verkennen van de verschillende rollen aan bod. Naast een vast programma, is er nood aan maatwerk. Gelijklopend is op de werkplek begeleiding en ondersteuning te voorzien. Voor de beginnende lerarenopleider is het deelnemen aan supervisiesessies aangewezen. Het leren in professionele leergemeenschappen, ook samen met ervaren lerarenopleiders, verschuift meer naar de voorgrond. In latere fasen kan het professioneel leren vormgegeven worden door het doen van (praktijk)onderzoek. Er is behoefte aan expertenmeetings waar kennis gedeeld wordt, ook in een internationale context. Intervisie wordt aangegeven als een passende manier om het professioneel leren te ondersteunen.
Keywords: Lerarenopleiding -- Vlaanderen