Hoe doen leraars dat? : (en wat kan ik daar als ouder van leren?) : met 1000 praktische tips - Reumers, Jeroen, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2014)
In het onderwijs zijn heel wat mensen actief die zich met hart en ziel inzetten voor hun job en die er door hun jarenlange ervaring ook ontzettend goed in geworden zijn. Logisch toch dat zij hun kennis willen delen? In Hoe doen leraars dat? geeft een ervaren rot in het vak 1000 tips om een betere leraar te worden. Tips waar je als ouder zeker iets van kan opsteken. Leerkracht Jeroen Reumers laat je over zijn schouder meekijken en geeft concreet advies. Hij gaat natuurlijk in op onderwerpen als adhd, leervoorsprong of dyslexie, maar ook straffen en belonen, zindelijkheid, huiswerk, timemanagement, stress, spijbelen, faalangst, creativiteit en veiligheid komen aan bod. Met eigentijdse ezelsbruggetjes, tests om de woordenschat van je kind te checken en 100 basisweetjes waarop elke leerkracht het antwoord zou moeten kennen. 'Een kijkje achter de schermen van de leraarskamer.'
Mooi uitgegeven bundel die gezien kan worden als leidraad met honderden tips voor professionals in het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook voor ouders van opgroeiende kinderen. Leraren kunnen natuurlijk leren van ouders – zij zijn immers de ervaringsdeskundigen waar het hun eigen kinderen betreft, maar ouders kunnen ook leren van leraren: of het nu werkzaamheden op school betreft of hun pedagogische benaderingswijze. De auteur van deze bundel is beide: leraar & ouder, en dat is te merken aan de boeiende wijze waarop hij – meervoudig kijkend – thema's als slechtnieuwsgesprekken, wel of geen huiswerk, kinderen aan het lezen krijgen, de goede vragen stellen, omgaan met stress, spijbelen aanpakken, een veilige school, respect voor privacy, creatief omgaan met vergaderen, of rekening houden met andere culturen voor het voetlicht brengt. De hoofdstukjes zijn kort en kernachtig. De praktische tips zijn legio en worden overzichtelijk gepresenteerd. Kleurenillustraties wisselen de tekst af (zowel foto's als tekeningen). Ezelsbruggetjes worden gepresenteerd als handige weetjes en een interessante woordenschatoefening doorkruist het boek in acht reeksen. De mooi vormgegeven uitgave besluit met basisweetjes voor elke leraar (per vakgebied) en met een leuke zelftest. (Mart Seerden) © NBD Biblion
Keywords: Leerlingbegeleiding; Onderwijs en opvoeding