Het IJzerfront 1914-18 : van Diksmuide tot Nieuwpoort, vroeger en nu - Lagrou, Patrick, 1949- (Ede : De Lantaarn, 2014)
Wat Ieper was voor de Britten, was de IJzer voor de Belgen! Dit boek brengt je naar een gebied in België waar de Eerste Wereldoorlog bijzonder hevig heeft gewoed. Met de slag om de rivier de IJzer van oktober 1914 ondernam het Duitse leger een laatste verwoede poging om de sterk verzwakte Belgische linies definitief te doorbreken. Die mislukte uiteindelijk toen bijna twee weken later, op 29 oktober, de hele IJzervlakte onder water werd gezet. Dit was het begin van een loopgravenoorlog. Bijna vier jaar lang zou het IJzerfront het sluitstuk blijven van de ruim 700 kilometer lange lijn die van de Zwitserse grens tot aan de Noordzee liep. Nu, honderd jaar later, zijn nog bijlange na niet alle sporen van deze oorlog uit het landschap verdwenen. Net zoals in de omgeving van Ieper bulkt ook deze streek nog van de oorlogsherinneringen. Dit boek helpt je ze een voor een te ontdekken. Te voet, met de fiets of met de auto. Want op vele plaatsen langs de IJzer blijft de Eerste Wereldoorlog voor verrassingen zorgen, in een omgeving die ook nog eens tot de mooiste natuurlandschappen van België mag worden gerekend - ondanks de enorme verwoestingen van nog geen eeuw geleden. Naar aanleiding van honderd jaar Eerste Wereldoorlog schreef Patrick Lagrou in 2013 het jeugdverhaal Milans groote oorlog. Centraal in dat verhaal staat de Slag om de IJzer van oktober 1914. Vele jaren research zijn eraan voorafgegaan. Met dit boek bouwt hij verder en laat hij nu ook volwassenen kennismaken met een periode die een hele generatie voor jaren heeft getekend.
Keywords: Westhoek -- Wereldoorlog I