Voetballen of vechten? - Van Campenhout, Herman, ....- (Wommelgem : Van In, 2014)
De jonge soldaat Frank Sumption (20) vecht tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen de Duitsers. Met Kerstmis komen de gevechten stil te liggen. Frank weet niet hoe hij daarna nog kan meedoen aan de strijd.
Uitgangspunt van dit confronterende kerstverhaal is de historische verbroedering tussen de Engelse en Duitse soldaten aan het front in de Westhoek tijdens de kerstdagen van 1914. De Britse soldaat Frank Sumption is er getuige van hoe op de laatste dag van het kerstbestand zijn nieuwe vriend, de Duitse soldaat Johannes Bremer, doodgeschoten wordt. Totaal ontzet broedt hij op het plan om de Britse kranten in te lichten over het reële leven van de soldaten aan het front. Tijdens zijn vlucht wordt hij neergeschoten, als deserteur opgepakt en voor de krijgsraad veroordeeld tot de dood met de kogel. Het korte, kernachtige verhaal is nauwkeurig opgebouwd, met een functionele geografische situering, zonder onnodige uitweidingen. Cursief gedrukte [lees meer] brieffragmenten geven ook een beeld van de situatie aan het thuisfront in Engeland. De groeiende spanning, van emotionele spanning na de dood van zijn vriend tot de reële spanning bij de desertie en het proces, houden de lezer in de greep. De raak getekende personages leiden tot een bezinning over de oorlog en dit geeft het verhaal een meerwaarde. Frank en Johannes zijn eenvoudige jongens die het doodgeverfde beeld van de vijand als barbaar doorprikken. De confrontatie van Frank en zijn sergeant met hun oversten, die de oorlog ver van hun bed voeren, leidt ook voor de lezer tot bezinning. De klassieke, sobere taal geeft dit traditionele verhaal een sfeervolle ingetogenheid. [Jet Marchau] Copyright (c) Vlabin-VBC, 2007
Leeftijd: vanaf 12-13 jaar
Keywords: Vriendschap; Wereldoorlog I