Vissen smelten niet. - Aerts, Jef, 1972- (Antwerpen : Em. Querido's Uitgeverij, 2013)
In de koudste nacht van het jaar sluipt Matti het huis uit, met in zijn tas de wondermooie kempvis Sirius. Het is de lievelingsvis van zijn zieke vader. Sirius moet meedoen aan een vissengevecht, maar Matti weet zeker dat hij dat niet zal overleven. In het grootste geheim volgt hij de weg over het bevroren meer naar de stad. Daar is Sirius veilig. Matti heeft twee uur de tijd. Langer kan hij de tropische vis niet warm houden. Maar tot zijn verbazing is hij niet alleen op het ijs. Een spannend verhaal waarin elke minuut telt en een warme vriendschap groeit.
Leeftijd: 10-11 jaar
De Nederlandse kinderjury 2014
Keywords: Blinden en slechtzienden; Blinden; Depressies; Dieren; Fiction; JB AERT; Jeugdboek 10+.; Jeugdboeken; Jeugdliteratuur; Opgroeien; Ouder-kind relaties; Relatie ouder-kind.; Slechtzienden; Vader-kindrelatie.; Vissen; Vriendschap met dieren; Vriendschap