Hotel de grote L - Kuyper, Sjoerd, 1952- (Rotterdam : Lemniscaat, 2014)
De 13-jarige Kos woont in een hotel aan zee dat hij opeens samen met zijn drie zussen moet proberen te runnen. Want niet alleen zijn moeder is overleden, maar tot overmaat van ramp heeft zijn vader een hartaanval gekregen. Daarbij is de onbeholpen Kos ook nog eens hopeloos verliefd op Isabel. Als blijkt dat vader schulden heeft die snel moeten worden afbetaald leidt dit tot nogal vreemde oplossingen, met als dieptepunt dat Kos mee gaat doen aan een missverkiezing. Dit kolderieke verhaal wordt verteld door middel van een soort dagboekaantekeningen die Kos telkens inspreekt op de band van een oeroude bandrecorder. Zijn ontwapenend eerlijke relaas is een mengelmoes van ernst en (soms schunnige) humor alsook van romantiek en eerste seksuele ervaringen, maar bovenal geurt het hele verhaal naar warmte, verlangen en levenslust. In een tomeloze vaart en gepaard gaand met – soms in prachtige zinnen beschreven – heftige emoties buitelen de filmische gebeurtenissen over elkaar heen en eindigt het boek heerlijk wensvervullend. In alle opzichten een echte Sjoerd Kuyper die dus niet genegeerd kan worden. Vanaf ca. 12 jaar. (Silvester van der Pol) © NBD Biblion
Keywords: Eenoudergezinnen; Hotels; Verliefd zijn