De vrije wil bestaat niet : over wie er echt de baas is in het brein - Lamme, Victor, ....- (Amsterdam : Bakker, 2013)
Onderzoek aan de hand van talrijke voorbeelden naar de mate waarin de vrije wil het menselijk gedrag bepaalt. Wie zit er aan het stuur in onze hersenpan? Wat bepaalt dat we doen wat we doen? Welke stukken brein geven de doorslag als het gaat om de keuzes van alledag of om de grote beslissingen in ons leven? En welke rol spelen onze gedachten en ons bewustzijn bij dit alles? De vrije wil bestaat niet voert u in een bizarre tocht langs slaapwandelende moordenaars, blinde zombies die toch zien, out of body-ervaringen, patiënten die hun eigen handen niet meer vertrouwen en andere neurologische fenomenen, om erachter te komen wie toch dat mannetje in ons hoofd is dat de beslissingen voor ons neemt. Onderweg proberen we te begrijpen waarom Winston Churchill besloot de Franse vloot te laten zinken, Rosemary Kennedy een hersenoperatie onderging en Maurice Ravel de Bolero schreef. Uiteindelijk belanden we bij het ‘ik', die constante maalstroom van gedachten die denkt de hersenen in ons hoofd onder controle te hebben. En bij de vrije wil, waarvan heel weinig - en toch ook weer heel veel - overblijft in het onthutsende beeld dat wordt geschetst van wie er echt de baas is in ons brein.
Keywords: Neurologie; Bewustzijn