Positieve cognitieve gedragstherapie : van reduceren van distress naar bouwen aan succes - Bannink, Fredrike, ....- (Amsterdam : Pearson, 2014)
Competentiegericht werken wint aan populariteit. Fredrike Bannink laat in Positieve cognitieve gedragstherapie zien hoe ook in cognitieve gedragstherapie de focus verlegd wordt van wat er mis is met cliënten en wat niet werkt naar wat er goed gaat en wel werkt in hun leven. Ze beschrijft in dit boek hoe twee veelbelovende stromingen, de positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie, een nieuw perspectief op de traditionele CGt bieden. Zo stelt Positieve CGt doelanalyse in de plaats van probleemanalyse, focust op competenties in plaats van tekortkomingen, maakt functieanalyses van uitzonderingen op problemen in plaats van problemen, gebruikt de opwaartse pijltechniek in plaats van de neerwaartse en focust op gedragsbehoud in plaats van terugvalpreventie. Kortom: positieve CGt richt zich op het bouwen aan succes en niet op de reductie van distress. Vele verhalen, praktische oefeningen en casus illustreren de theorie en toepassing van positieve CGt. Het boek biedt talloze nieuwe inzichten en laat zien hoe therapeuten het welbevinden van hun cliënten én van zichzelf kunnen verhogen en optimaal kunnen functioneren.
Keywords: Cognitieve gedragstherapie