Belevend leren : improvisatie, drama en rollenspel in opleiding, training en coaching - Pauwels, Christina, ....- (Gent : Academia Press, 2013)
Overal waar mensen willen leren, kan een beroep worden gedaan op creativiteit om te LEREN vanuit de BELEVING. Dit boek over rollenspel gaat daarom eerst en vooral over creativiteit, daarna over improvisatie en drama en pas dan over rollenspel. Rollenspel is immers een creatief aanbod, er bestaan tal van creatieve methodieken die een aanzet zijn tot rollenspel. Kunnen en durven improviseren is dan weer een basisvoorwaarde in het aandurven van rollenspel. Voor het onderdeel improviseren steunt het boek op twee grondleggers: Keith Johnstone en Henk Hofman. Drama, een werkvorm waarbij de deelnemers met enkel maar zichzelf en hun eigen uitdrukkingsmogelijkheden tot expressie komen, brengt ons nog een stap dichter bij rollenspel. Rollenspel wordt zeer grondig besproken, er wordt ook een link gelegd naar coaching. Ter afsluiting is er een checklist om tijdens het rollenspel te benoemen wat er in beeld komt. Het werken met rollenspel heeft ondertussen al zijn nut bewezen in verschillende professionele contexten: - Onderwijs en opvoeding - Hulpverlening - Politie - Gevangeniswezen - Magistratuur - Advocatuur In het boek vind je uit deze verschillende contexten veel inspirerende voorbeelden.
Keywords: Rollenspel