Verdiepend lezen : leerlingen begeleiden bij het begrijpend lezen van complexe teksten - van de Mortel, Karin, ....-; Ballering, Corine, ....- (Amersfoort : CPS, 2014)
Alle leerlingen zouden complexe teksten moeten lezen. Daarvoor pleiten de auteurs van dit boek. Complexe teksten zijn teksten die moeilijk zijn door bijvoorbeeld de structuur, het taalgebruik, de diepere laag of de achtergrondkennis die nodig is. Als leerlingen complexe teksten begrijpend - ofwel verdiepend - kunnen lezen, verbetert hun leesvaardigheid. Ze zijn in staat dat wat ze leren van de tekst daadwerkelijk te gebruiken. Zo kunnen ze een actieve en kritische bijdrage leveren aan de kennismaatschappij. Verdiepend lezen helpt bovendien de referentieniveaus te halen. Maar hoe werk je met complexe teksten in je les? Hoe begeleiden leraren leerlingen goed? Dit boek geeft antwoorden. De auteurs beschrijven hoe leraren in het basis- en voortgezet onderwijs hun instructie zo vormgeven dat leerlingen – op alle niveaus en bij alle vakken – niet allen vlot en vloeiend, maar ook verdiepend lezen.
Doelgroep: basisonderwijs en voortgezet onderwijs
Keywords: Begrijpend lezen