1914 : het weeshuis - Hautière, Régis, 1969-; Hardoc, ....-; François, David, ....-; Vandermeersch, James, ....- (Turnhout : Casterman, 2014)
Vier weesjongens, Lucas, Lucien, Luigi en Ludwig, vormen een hechte groep in het weeshuis van de abdij van Valencourt in het noordoosten van Frankrijk. Omdat al hun namen met 'Lu' beginnen, hebben zij in het weeshuis de bijnaam 'De Lulu's' gekregen. Telkens wanneer zij hun kans schoon zien, klimmen zij over de abdijmuur en trekken het bos in, waar zij een boomhut hebben gebouwd. Hierdoor komt het dat, wanneer het weeshuis in zomer 1914 door Franse militairen wordt geëvacueerd, omdat de Duitse troepen naderen, de Lulu's op het appel ontbreken. Zo komen zij achter de Duitse linies terecht, terwijl zij niet eens weten dat het oorlog is. Een Belgische vluchtelinge, Lucy, voegt zich bij hen en dan begint een strijd om de winter te overleven zonder hulp van buitenaf. De ingekleurde tekeningen in komische stijl zijn zorgvuldig gemaakt, met veel aandacht voor de historische achtergrond. Speelse lay-out; geslaagde perspectiefwisselingen. Gemiddelde hoeveelheid tekst. Duidelijke karaktertekening van de personages. In de eerste plaats bestemd voor jeugdige lezers vanaf ca. 12 jaar. Wordt vervolgd. (Prof. dr. K.A.D. Smelik) © NBD Biblion
Keywords: Oorlogsverhalen; Stripverhalen; Wereldoorlog I