1915 : Hans - Hautière, Régis, 1969-; Hardoc, ....-; François, David, ....-; Vandermeersch, James, ....- (Turnhout : Casterman, 2014)
Historisch stripverhaal over de Eerste Wereldoorlog. Vier weesjongens, Lucas, Lucien, Luigi en Ludwig, vormden een hechte groep in het weeshuis van de abdij van Valencourt in het noordoosten van Frankrijk. Omdat al hun namen met 'Lu' beginnen, hadden zij de bijnaam 'de Lulu's' gekregen. Door de oorlog werden zij gedwongen zich in de bossen schuil te houden. In het eerste deel ('1914, het weeshuis', 2014) heeft een Belgische vluchtelinge, Lucy, zich bij hen aangesloten, maar hebben zij ook een Duitse deserteur gevangen genomen: Hans Kropp. Een diepe vriendschap ontstaat tussen de vijf kinderen en de Duitser, die graag terug naar zijn zwangere vrouw zou willen, maar zich voor de Lulu's verantwoordelijk voelt. Zij houden zich in het bos in leven – niet gemakkelijk, maar alles beter dan in de oorlog verzeild te raken. Dan slaat het noodlot toe. De ingekleurde tekeningen in komische stijl zijn zorgvuldig gemaakt, met veel aandacht voor de historische achtergrond en de natuur. Speelse lay-out. Gemiddelde hoeveelheid tekst. Duidelijke karaktertekening van de personages. Meeslepend verhaal. Wordt vervolgd.(Prof. dr. K.A.D. Smelik) © NBD Biblion
Keywords: Oorlogsverhalen; Stripverhalen; Wereldoorlog I