Gezinnen en gezinspedagogiek : geboeid door verscheidenheid - Colpin, Hilde, ....-; Van Crombrugge, Hans, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
Een goede gezins- en opvoedingssituatie voor kinderen is een zorg van velen. Net als ouders en professionele hulpverleners, dragen gezinspedagogische wetenschappers hier op een eigen wijze aan bij. Volgens prof. em. dr. Lieve Vandemeulebroecke van het Centrum voor Gezinspedagogiek aan de K.U.Leuven, aan wie dit boek wordt opgedragen, kunnen ze dit doen op diverse manieren: door theoretische reflectie op de opvoedingsrelatie en de voorwaarden om deze relatie te realiseren (conceptueel onderzoek), door het bestuderen van opvoedingsprocessen in diverse gezinscontexten en het ontdekken van antecedenten en gevolgen van deze processen (empirisch onderzoek), en door het ontwikkelen, implementeren en evalueren van interventies van gezins- en opvoedingsondersteuning (handelingsgericht onderzoek). Gezinnen en gezinspedagogiek. Geboeid door verscheidenheid biedt een overzicht van gezinspedagogisch onderzoek, uitgevoerd onder leiding van Lieve Vandemeulebroecke en van een praktijk van opvoedingsondersteuning die mede op haar wetenschappelijke werk geïnspireerd is. De bijdragen bieden een genuanceerd en veelzijdig beeld van de rijke realiteit van de opvoeding in gezinnen vandaag.
Hans Van Crombrugge en Hilde Colpin: Perspectieven op de gezinsopvoeding - Hans Van Crombrugge: Van huwelijksgezin naar opvoedingsbelofte. Over de institutionalisering van ouders als opvoeders - Maria Bouverne-De Bie en Michel Vandenbroeck: De hoeksteen van de samenleving? Een gezinspedagogiek met hoeken en kanten - Hilde Colpin: Anders (of toch niet)? Opvoeding en ontwikkeling van kinderen verwekt door medisch begeleide bevruchting -Katrien Kúti: Opvoeden in eenoudergezinnen - María del Luján González Tornaría: Vorming aan ouders en leerkrachten ter optimalisering van de levensomstandigheden van gezinnen. Voorbeelden uit Latijns Amerika - Kristien Nys: Opvoedingsondersteuning in betekenisvolle resultaten te vatten? - Hilde Haerden: Waar wetenschap de praktijk inspireert. Het tot stand komen van de eerste Vlaamse opvoedingswinkel.
Keywords: Opvoeding