De beestjes in ons : het belang van bacteriën - Blaser, Martin, ....- (Amsterdam : Atlas Contact, 2014)
Beschrijving van het belang van lichaamseigen bacteriën voor onze gezondheid en de nadelen van het verkeerde en overmatige gebruik van antibiotica in verband daarmee. We worden dikker, zijn vaker allergisch voor bepaald voedsel, kampen met astma, hooikoorts, brandend maagzuur en prikkelbare darmen, en kinderen krijgen steeds vaker de diagnose autisme. Deze chronische ziekten zijn niet makkelijk te genezen en hebben grote invloed op de kwaliteit van ons leven. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan doordat bepaalde soorten bacteriën, die ons al eeuwenlang beschermen tegen schadelijke invloeden, langzaam uitsterven. Volgens Martin Blaser heeft dat vooral te maken met een overmatig gebruik van antibiotica. Krijgen we deze middelen te snel voorgeschreven? Krijgen we er te veel van binnen via dierlijke producten zoals vlees, kaas, eieren en melk? In De beestjes in ons leidt Martin Blaser de lezer rond in de wondere wereld van microben. Hij waarschuwt voor de gevolgen wanneer bepaalde soorten uitsterven en draagt eenvoudige oplossingen aan.
Net als in het recent verschenen, wat toegankelijker 'Allemaal beestjes' (2014) van journalist Jop Vrieze staat ook in dit boek de lichaamseigen bacteriënpopulatie centraal. De invalshoek van wetenschapper Blaser is iets beperkter, omdat hij zich voornamelijk richt op de bacteriën in ons spijsverteringskanaal en hoe deze bedreigd worden door het overmatig gebruik van antibiotica. Hij baseert zich daarbij op eigen onderzoek gedurende de afgelopen decennia en dan vooral naar de Helicobacter Pylori op onze maagwand. Sommige experimenten die de wetenschapper beschrijft, zijn pittige kost vanwege hun complexe opzet, maar de conclusies zijn helder. Zo blijkt dat een enkele antibioticakuur deze bacterie kan uitroeien waardoor maagzweren en maagkanker steeds minder voorkomen, maar het aantal gevallen van slokdarmkanker juist alarmerend stijgt. Ook de toename van obesitas, diabetes, voedselallergie en astma blijkt verband te houden met negatieve bijwerkingen van antibiotica. Omdat de opkomst van MRSA juist om nieuwe antibiotica vraagt, doet Blaser een oproep om deze in de toekomst verstandiger, dat wil zeggen beperkter, in te zetten. (Marc Busio) © NBD Biblion
Missing microbes
Keywords: Antibioticagebruik; Bacteriën