Cruciale dialogen : het dagdagelijks beleven van 'creatieve wisselwerking' - Roels, Johan, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
De auteur, van huis uit ingenieur en nu actief als 'thought engineer', geeft met de 'cruciale dialogen'-methodiek mogelijkheden voor effectieve en creatieve oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken binnen bedrijven en organisaties. De methodiek bevat vier fasen: communicatie, appreciatie, imaginatie en transformatie. Het gaat (niet per se lineair) van feitelijke waarnemingen, via overtuigingen naar doelen en middelen. In de gesprekken zijn voorwaarden en vaardigheden nodig. Voorwaarden zijn vertrouwen en openheid (fase één), nieuwsgierigheid en tolerantie (fase twee), verbinden en creativiteit (fase drie) en vasthoudendheid en interafhankelijkheid (fase vier). Benodigde vaardigheden zijn onder meer kernvragen formuleren, bevestigend parafraseren, vinden van plussen achter de min, doorvragen, herkaderen, gebruik van metaforen, evaluatie en feedback. Het boek is helder van opzet, bevat meer moeilijke woorden dan gemiddeld, maar is in dit onderwerp behoorlijk allesomvattend. Met schema's en cartoons in zwart-wit en een register. (Peter de Boer) © NBD Biblion
In bedrijven voert men volgens Roels dagelijks dialogen om problemen op te lossen en vragen te beantwoorden. Voor deze gesprekken heeft hij een leidraad opgesteld, waarbij elk niveau het onderliggende niveau opleidt en coacht. Daarbij moet men waarderend luisteren, nadien oplossingen zoeken en die consequent uitvoeren.
Keywords: Gesprekstechnieken