De kracht van human resources : handboek strategisch humanresourcesmanagement - Maes, Guido, 1956- (Leuven : Acco, 2014)
Het belang van strategisch human resources management wordt momenteel door iedereen erkend. De problemen duiken echter op wanneer men dit beleid in de praktijk wil omzetten. De opzet van de eerste editie van dit boek was dan ook om een aantal conceptuele en praktische modellen aan te reiken waarmee HR-verantwoordelijken in hun organisatie aan de slag kunnen.In deze tweede editie worden een aantal thema's verder uitgediept. Speciale aandacht gaat uit naar het antwoord dat HR kan geven op de steeds complexer wordende context waarin zowel organisaties als managers moeten opereren. Daarbij wordt onder andere gezocht naar de wijze waarop de literatuur en het onderzoek over HR een antwoord geven op de politieke en ethische kwesties die nu actueel zijn. HR kan niet neutraal toekijken hoe de drang naar steeds meer groei en winst bepaalde aberraties veroorzaakt. Voor HR is een rol weggelegd niet alleen als bewaker van het welzijn van de leden van de organisatie maar ook van haar relatie met de externe omgeving.De rode draad in het boek blijft de manier waarop HR toegevoegde waarde kan leveren bij de verwezenlijking van de doelstellingen van de organisatie zonder HR helemaal ondergeschikt te maken aan de organisatiestrategie. HR moet ook opkomen voor haar eigen waarden en eventueel zelfs tegen de gangbare stromingen in bepalen wat goed is voor de belangrijkste activa van een organisatie, namelijk de personeelsleden.
Keywords: Human Resources Management -- Strategie