Differentiëren - Pfaltzgraff, Henk, 1939- (Utrecht : Epsilon, 2009)
De overgang van het vwo naar universiteit of hbo levert bij het vak wiskunde steeds vaker problemen op. Daar zijn twee oorzaken voor aan te wijzen. Ten eerste is de wiskunde-didactiek in de afgelopen decennia in toenemende mate gericht op inzicht, ten koste van het inslijpen van routines, en dat begint zich te wreken. En ten tweede is een aantal onderwerpen, met name uit de analyse, overgeheveld van verplichte stof naar keuzestof, en bij de vernieuwing van de tweede fase gebeurt dat momenteel opnieuw. Niet elke aankomende student heeft die stof dus gehad: bijspijkeren is in veel gevallen geboden. Gelukkig zijn daar uitstekende boekjes voor. Dit boekje, het vierde uit een reeks van zeven in de serie Spijker, behandelt de differentiaalrekening en de optimaliseringsproblematiek op het niveau van eind vwo. Het bevat een helder overzicht van de theorie en een groot aantal opgaven met uitwerkingen. Kennis van de delen 1 tot en met 3 wordt voorondersteld*. Bruikbaar voor zelfstudie, al is een beetje uitleg hier en daar misschien wel prettig. (Dr. D.G. van der Steen) © NBD Biblion
Wie wiskunde gebruikt, maar de basistechnieken niet goed beheerst, loopt vroeg of laat vast. De Spijkerboekjes geven de mogelijkheid om die technieken in zo kort mogelijke tijd aan te leren. Wiskunde leer je in de eerste plaats door te doen. Daarom volgt na elke stukje uitleg een groot aantal oefeningen. De zeven Spijkers behandelen de onderwerpen van de basiswiskunde gestapeld, in een doorlopende leerlijn, maar de delen zijn ook prima afzonderlijk te gebruiken.Het onderwerp van de vierde Spijker is differentiëren. Het boekje begint natuurlijk met de basisvaardigheden. Daarna worden die vaardigheden gebruikt om eigenschappen van verschillende functies te bepalen, zoals van polynomen, wortel-, gebroken en goniometrische functies. Ten slotte wordt de differentiaalrekening toegepast in een aantal optimaliseringsproblemen.
Keywords: Diagrammen; Differentiaalrekening