Sangaku's : schoonheid van de meetkunde zonder woorden - van Lint, Hans, ....-; Breeman, Jeanne, ....- (Amsterdam : Epsilon, 2015)
Enkele eeuwen geleden hingen in Japan op tempels fraai geschilderde tekeningen, meestal zonder teksten erbij. Mogelijkerwijs waren het offers aan de Goden, maar ook kan de bedoeling geweest zijn mensen uit te dagen om de boodschappen, die in de tekeningen verborgen waren, te achterhalen. In dit Zebra-boekje worden verschillende meetkundige stellingen voor de lezer kort herhaald en telkens voorzien van sangaku's die met de besproken theorie zijn op te lossen. Ook zijn stellingen die niet meer onderwezen worden, zoals de bissectricestelling, de stellingen van Menelaos en Apollonius en de theorie over spiegelingen en rotaties te voorschijn gehaald en met duidelijke sangaku's voorzien van toepassingsmogelijkheden. Veel van de sangaku's in dit boekje hebben ook esthetische waarde.
1. Inleiding 2. Voorbeelden met GeoGebra 3. Herhaling kennis 4. Uitgewerkte voorbeelden van Apollonius 5. Sangaku's die gaan over cirkels 6. Sangaku's over verbanden tussen hoeken over spiegelingen en rotaties en bogen 7. Sangaku's oplosbaar met stellingen over 8. Sangaku's en de bissectricestelling 9. Sangaku's over de stelling van Menelaos 10. Sangaku's op te lossen met de cirkel 11. Sangaku's op te lossen met stellingen 12. Gemengde opgaven 13. Appendix een rechthoekige driehoek 14. Aanwijzingen voor de oplossingen
Keywords: Meetkunde