Mindfulness bij volwassenen met ADHD : een achtstappenprogramma om emoties te beheersen, aandacht te verbeteren en doelen te bereiken - Zylowska, Lidia, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2012)
Onafgemaakte klusjes, vergeten afspraken, zoekgeraakte spullen ... elke dag worstelen mensen met ADHD met de gevolgen van hun aandachtsproblemen. Door hun impulsieve ADHD-brein zijn ze het ene moment snel afgeleid, terwijl ze op andere momenten juist weer zó in een taak op kunnen gaan dat ze zich er niet los van kunnen maken. De moeite met het sturen van aandacht kan voor behoorlijk wat stress en frustratie zorgen. Mindfulness is een effectieve methode om je brein te trainen en meer grip op je aandacht te krijgen. "Mindfulness bij volwassenen met ADHD" biedt een achtstappenprogramma waarmee je naar je aandacht leert 'kijken': waar is je aandacht nu, ben je afgeleid of juist overgeconcentreerd? Met behulp van oefeningen als de zitmeditatie en bodyscan word je je bewust van je gedachten, emoties en lichaam. Op die manier kun je je aandacht steeds weer terugbrengen naar wat jij belangrijk vindt. Een aantal oefeningen uit het achtstappenprogramma vind je ook als audio-oefeningen op www.hogrefe.nl/mindfulnessbijADHD. (...)(flaptekst)
Een boek voor mensen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), een aandachtstoornis. Een klein testje in het boek geeft uitsluitsel welke verschijnselen debet zijn aan ADHD. Via mindful bewustzijn leer je via praktische stappen op een andere manier aandacht te geven en je bewust te zijn van het huidige moment. Het is het tegenovergestelde van de automatische piloot. Mindfulness is voor iedereen gezond, maar speciaal voor ADHD-mensen is het moeilijk om greep te krijgen op hun aandacht. Mindfulness kan ook spontaan gebeuren door aandacht tijdens incidenten en onverwachte momenten, maar het is moeilijk om de aandacht vast te houden. De twee belangrijkste elementen van mindfulness zijn: aandacht voor het huidige moment en een houding van openheid en nieuwsgierigheid. Het is alertheid en openstaan voor alles dat er van moment tot moment gebeurt. Bijvoorbeeld: geef als je koffie drinkt de volle aandacht aan de geur en de smaak. Merk op hoe deze ervaring anders is dan als je normaal koffie drinkt. Oefen je zelfregulering bewust om deze in de hand te houden. Geschreven door een Amerikaanse psychiater die zich specialiseerde in hulpverlening aan mensen met ADHD. Enige voorkennis is nodig. (Frans Peterse) © NBD Biblion
Keywords: ADHD -- Volwassenen; Mindfulness