Kiezen of delen : een filosofische oriëntatie - Geerlings, Ellen, ....- (Amsterdam : Boom, 2015)
De afgelopen jaren is er veel gedebatteerd over de vraag of mensen nu wel of niet beschikken over een vrije wil. De ontkenning daarvan wordt door Ellen Geerlings in een breder filosofisch perspectief geplaatst. Een van de vragen die dit debat oproept is: kan ik er ooit zeker van zijn dat mijn keuze ook daadwerkelijk de mijne is, dat ik niet slechts een marionet ben van (oor)zaken waarover ik geen enkele macht heb? De kernvraag van het boek reikt echter ver voorbij het vrijewildebat: hoe kunnen we onze weg vinden in een wereld die ons enerzijds voortdurend dwingt te kiezen terwijl anderzijds het nihilisme domineert en overgeleverde waarden en oriëntatiepunten zijn ondermijnd? In antwoord op deze vraag biedt het boek een filosofische oriëntatie aan de hand van een vijftal actuele filosofen, namelijk Levinas, Lyotard, Taylor, Sloterdijk en Arendt.
Keywords: Lichaam en geest (filosofie).