Het leven roept je : een kind in de oorlog - Cyrulnik, Boris, ....-; Claessens, Mechtild, ....- (Utrecht : De Arbeiderspers, 2013)
‘Ik ben twee keer geboren. Bij mijn eerste geboorte was ik niet aanwezig. Mijn lichaam is op 26 juli 1937 in Bordeaux ter wereld gekomen. Dat hebben ze me verteld. Ik moet het wel geloven, omdat ik me er niets van kan herinneren. Mijn tweede geboorte herinner ik me echter heel goed. Een zekere nacht werd ik gearresteerd door mannen die rond mijn bed stonden. Ze kwamen me halen om me ter dood te brengen. In die nacht is mijn levensverhaal begonnen.' Boris Cyrulnik is een beroemde Franse neuropsychiater, gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met een oorlogstrauma. In Het leven roept je, vertelt hij zijn persoonlijk verhaal over hoe hij als joods kind aan de Duitsers wist te ontkomen. Hij vermengt dit met een heldere psychologische analyse van het oorlogstrauma. Hoe werkt het geheugen? Waar komt de kracht en de wil vandaan om te overleven? Welke innerlijke drijfveren helpen daarbij?
Ondertitel ontleend aan de omslag
Keywords: Jodenvervolging -- Frankrijk -- Wereldoorlog II