Het stressbeeld : over de samenhang tussen lichamelijke en psychische aspecten van stress - Van der Feltz-Cornelis, Christina, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2015)
Stress heeft een slecht imago, maar toch is het een onmisbaar mechanisme om te overleven. Het stressbeeld bespreekt wat er in je lichaam, brein en psyche gebeurt bij stress: Hoe uit het zich en welke lichamelijke mechanismen spelen daarbij een rol? Wat is de wisselwerking tussen lichaam en psyche? Op welke verschillende manieren gaan mensen met stress om? Welke rol speelt veerkracht? Het stressbeeld laat zien hoe je adequaat kunt reageren op stress. Je leert hoe je stressveroorzakers kunt herkennen en hoe je er beter mee om kunt gaan. Daarnaast wordt besproken hoe problematische stress met professionele hulp behandeld kan worden. Dit boek biedt inzichten en oplossingen voor mensen die last hebben van stress, en voor artsen, therapeuten, verpleegkundigen, leraren, personeelsmanagers, coaches en andere professionals.
Deze studie heeft als thema: de samenhang tussen lichamelijke en psychische aspecten van stress. In haar werk als psychiater komt de schrijfster vaak in aanraking met patiënten die lijden aan stressgerelateerde lichamelijke en psychische klachten. In deze studie verheldert ze een mogelijke samenhang. Stress is een dagelijks veel voorkomend verschijnsel; er is wetenschappelijk veel over onderzocht. Wat kun je aan stressverschijnselen doen en hoe voelen mensen lichamelijk en psychisch wat stress voor hen is? De auteur bespreekt duidelijk hoe stress als proces in zijn werk gaat. Wat gebeurt er lichamelijk, wat je waarneemt bij jezelf en hoe je eigen stressreacties zijn en wat je eventueel zou kunnen doen. Er is sprake van gezonde en ongezonde stress en in deze studie wordt de samenhang onderkend tussen lichamelijke en psychische stressreacties, de overgang van normale stress naar een overmatige stressreactie of zelfs naar een lichamelijke ziekte of een psychische stoornis. Het scala aan mogelijke stressreacties wordt beschreven, inzicht in mogelijke behandelingsmethoden wordt gegeven en uitvoerig gaat de auteur in op multidisciplinaire behandelingen. Een goed geschreven boek over een complex medisch-psychologisch vraagstuk. (Drs. H. Menkveld) © NBD Biblion
Keywords: Stress