Papa is paars : voor jonge kinderen met een papa met psychische problemen - Meijer, Juliette, ....- (Amsterdam : Niño, 2014)
De papa van Jet en de mama van Job hebben psychische problemen. Soms zijn ze gewoon papa of mama, maar dikwijls zijn ze onvoorspelbaar en onbereikbaar. Jet en Job kunnen daarom niet bij hun papa en mama wonen. De twee verhalen laten met de indringende tekeningen van de vijfjarige Jasmine zien wat het voor jonge kinderen betekent om te leven met een ouder met een psychisch probleem. Hulpverleners en ouders kunnen door dit boek voor te lezen en te bespreken het gedrag voor jonge kinderen verklaren. In het boek zijn tips en achtergrondinformatie opgenomen.
Dit kleurrijke prentenboekje gaat over ouders met psychische problemen. Het is een keerdruk: je kunt aan twee kanten beginnen met kijken en lezen. Aan de ene kant lees je het verhaal van de 5-jarige Jet (ik-figuur) die soms een 'paarse papa' heeft: dan is papa ziek in zijn hoofd en weet hij niet goed wat hij doet. Die paarse papa blijft wakker. Als er niemand praat, hoort hij stemmen en dan kan de ik-figuur niet bij hem zijn. Ook wordt verteld dat het niet de schuld is van papa of de ik-figuur, dat papa altijd papa blijft en dat papa én de ik-figuur altijd van elkaar blijven houden! Dit verhaal staat op een paarse achtergrond. Aan de andere zijde van het boek staat hetzelfde verhaal, maar dan van Jop (5, ik-figuur) over een groene mama, op een groene achtergrond. Een inleiding, tips en cijfers geven naast de verhaallijn ook nog informatie aan volwassenen (zowel voor gezinnen als voor professionals). Kleurrijke kindertekeningen verbeelden, verlevendigen en nodigen, net als de tekst, uit tot gesprek. Rijke uitgave over een aan jonge kinderen moeilijk uit te leggen thema, die mogelijkheden geeft tot herkenning, maar ook ruimte geeft voor ieders eigen verhaal. Goed om bij de hand te hebben ‘als het nodig is', zowel thuis als op school. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar. (Hannelore Rubie) © NBD Biblion
Keerdruk
Keywords: Kinderen van psychiatrische patiënten