Hopla-koffer - Declercq, Bart, ....-; Moons, Julia, ....-; Delait, Kristel, ....- (Leuven : CEGO, 2007)
12 vertelplaten: 3 vertelplaten van telkens 4 pagina's per figuur: een personage - Hopla, Nina, Lola of Onki - ondergaat een gevoelsverandering en de kinderen proberen uitdrukking te geven aan de gevoelens die het personage in deze situatie beleeft. - 4 kleine koffertjes: voor elk personage - Hopla, Nina, Lola en Onki - is er één koffertje. - 4 peutermaskertjes (bang, boos, blij, verdrietig) - een draaischijf met de betrokken gevoelsicoontjes - 16 (kartonnen) popjes: Hopla, Nina, Lola en Onki die elk de vier gevoelsmaskertjes dragen en op plastic voetjes staan. Twee of drie kinderen moeten zoveel mogelijk popjes omverblazen of -duwen. In een ander spelt bepaalt de draaischijf welk popje moet omvergeblazen worden. - 8 bingokaarten en 32 jetons: 8 blije, 8 boze, 8 verdrietige en 8 bange. De draaischijf bepaalt het gevoel. De kinderen proberen om het eerst hun bingokaartje vol te maken. - 32 dominoplaatjes met de personages, figuren en gevoelsicoontjes - 16 situatieplaatjes: 4 per gevoel - 4 grote platen met de Hopla-personages - 1 grote opbergkoffer
Doel : Peuters helpen gevoelgens beter te herkennen, benoemen en onderscheiden bij zichzelf én bij anderen. In de Hopla-koffer komen vier basisgevoelens aan bod: blij, bang, boos en verdrietig. Een grondige verkenning van de vier basisgevoelens kan kinderen goed voorbereiden op het ervaren en verkennen van meer complexe gevoelens en situaties. De koffer bevat verschillende materialen die kansen bieden om te werken rond gevoelens.
Een speelleerset voor peuters van 2 j. tot 4 j. Deze Hopla-koffer stimuleert de emotionele ontwikkeling van het jonge kind via vertelplaten, maskertjes, kartonnen popjes, doe-plaatjes, situatieplaatjes, een dominospel, een bingospel en een draaischijf. Het unieke van de Hopla-koffer is de synergie van de CEGO-concepten en de bekende Hopla-personages van Bert Smets, twee expertises op het vlak van sociaal-emotionele ontwikkeling en benadering van kinderen die perfect complementair zijn en elkaar versterken. De Hopla-personages vormen een ideale drager voor de basisgevoelens bang-boos-blij-verdrietig. Emoties die al door zeer jonge kinderen kunnen worden onderkend. De koffer biedt ook achtergrondinformatie voor ouders, leerkrachten, psychologen en begeleiders. De Hopla-koffer vormt de onderbouw voor de Doos vol gevoelens.
Handleiding (64 p.: ill.) - groen koffertje Beer: bevat : 3 verhaalplaten, puzzelstukjes en dominospel (40 kaarten) - oranje koffertje Konijn: bevat : 3 verhaalplaten, puzzelstukjes, 16 poppetjes en plastiek voetjes - paars koffertje Varken: bevat : 3 verhaalplaten, puzzelstukjes en 16 situatieplaten - geel koffertje Poes: bevat : 3 verhaalplaten, puzzelstukjes en bingospel (32 schijfjes + 8 bingokaarten) - Draaischijf - 4 platen met Hopla-personages - 4 maskers
Didactisch materiaal.
Keywords: Educatieve spellen -- Kleuteronderwijs; Emoties -- Kinderen; Peuters; Sociale en emotionele vorming -- Kleuteronderwijs