De survivalKID pesten - Descamps, Luc, ....-; Leefsleutels; Deboutte, Gie, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2014)
Ken je iemand die gepest wordt? Zou je zelf iemand durven pesten? Of word je zelf gepest? Wat kun je zelf doen in die situaties? Wat kunnen anderen doen? Er zijn een heleboel vragen en emoties bovenkomen als je met pestsituaties te maken krijgt. Dit boek bekijkt de pestproblematiek vanuit verschillende perspectieven en benadrukt het belang van de omgeving in het oplossen en bespreekbaar maken van pestgedrag. Het werd op maat van kinderen geschreven en wetenschappelijk onderbouwd aan de hand van de KiVa-programma.
In deze SurvivalKIDs-serie worden actuele thema's rechtstreeks besproken met de doelgroep. In dit deel staat pesten centraal in vier blokken. Nadat het verschil tussen pesten, ruzie maken en bv. plagen is uitgelegd worden de rollen van de betrokkenen besproken (slachtoffer, pester, omstanders en de groep). In het derde blok worden acties besproken om pesten te laten stoppen en in het laatste blok komt cyberpesten aan de orde. Het boek eindigt met informatie voor ouders en leerkrachten. Want hoewel de kinderen worden aangesproken, biedt dit boek ook een prachtige handreiking voor leerkrachten en ouders om pesten bespreekbaar te maken. De informatie is actueel, eerlijk en bespreekt het onderwerp van alle kanten. Het taalgebruik is niet moeilijk, de teksten staan in verschillende lettertypes. Tussendoor zijn cartoonachtige zwart-witillustraties met een groene steunkleur opgenomen. Interessante uitgave voor kinderen van ca. 9 t/m 12 jaar. (Mac Steenaart) © NBD Biblion
Keywords: Pesten