Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn : stappenplan voor kinderen en jongeren - Debruyne, Sara, 1978-; Haeck, Nathalie, ....-; Heene, Els, 1972- (Amsterdam : Boom, 2015)
Met dit behandelprotocol kunt u kinderen en jongeren met milde tot matige psychische klachten behandelen in een beperkt aantal sessies. Daarmee is het zeer geschikt voor de Basis GGZ. Bovendien kan kortdurende therapie juist bij kinderen en jongeren helpen blokkades in de ontwikkeling op te heffen en aan te zetten tot verandering. KOP-model is de basis voor kortdurende interventies. Het KOP-model gaat ervan uit dat klachten het resultaat zijn van de wisselwerking tussen de omstandigheden/omgevingsfactoren van de cliënt en de manier waarop de cliënt op die omstandigheden reageert. De balans tussen belastende omgevingsfactoren (O) en persoonlijk functioneren (P) kan zo ver uit het lood slaan dat er klachten (K) ontstaan: K = O x P. Dit kortdurende stappenplan is ontwikkeld aan de hand van het KOP-model. Het protocol bestaat uit acht stappen, die veelal in acht sessies kunnen worden uitgevoerd. De patiënt werkt aan het versterken van diens copingstijl, probleemoplossend vermogen en zelfredzaamheid. Het stappenplan bestaat uit twee delen: therapeutenboek en werkboek. In het therapeutenboek is per sessie stapsgewijs beschreven welke onderdelen u met het kind of de jongere kunt bespreken en oefenen. Ook de rol van de ouders komt aan bod. In het werkboek vindt de patiënt per sessie informatie over de behandeling, met bijbehorende oefeningen en schema's.
2. Werkboek
Keywords: Geestelijke gezondheidszorg -- Jeugd; Psychotherapie -- Kinderen