Van probleem naar oplossing : in vijf stappen naar psychisch evenwicht : KOP-model in de praktijk. - Rijnders, Paul, ....-; Heene, Els, 1972-; Boone, Frederik, ....- (Amsterdam : Boom, 2015)
Met dit behandelprotocol kunt u volwassenen met milde tot matige psychische klachten behandelen in een beperkt aantal sessies. Daarmee is het zeer geschikt voor de Basis GGZ. Zowel praktijkondersteuners (POH) binnen de huisartsenzorg als professionals die korte behandelingen bieden kunnen hier gemakkelijk mee werken. Dit behandelprotocol is de verdere uitwerking en vervanger van het eerder uitgebrachte KPI - stappenplan voor volwassenen. Waar dat stappenplan uitgaat van acht sessies, is Van probleem naar oplossing gebaseerd op vijf stappen. Door de terugtredende overheid komen de behandelingskosten steeds meer voor rekening van de patiënt, die daarom snel en blijvend resultaat wil. Dit behandelprotocol is ontwikkeld als antwoord op deze ontwikkelingen. KOP-model is de basis voor kortdurende interventies. Het KOP-model gaat ervan uit dat klachten het resultaat zijn van de wisselwerking tussen de omstandigheden/omgevingsfactoren van de cliënt en de manier waarop de cliënt op die omstandigheden reageert. De balans tussen belastende omgevingsfactoren (O) en persoonlijk functioneren (P) kan zo ver uit het lood slaan dat er klachten (K) ontstaan: K = O x P. Van probleem naar oplossing is ontwikkeld aan de hand van het KOP-model. Van probleem naar oplossing is een hulpmiddel voor patiënt en therapeut om samen efficiënt en effectief psychische klachten te behandelen. De patiënt doorloopt zo veel mogelijk zelfstandig, terwijl de professional op een aantal momenten de patiënt ondersteunt. De therapeut legt uit en adviseert, motiveert, stimuleert en ziet toe op de uitvoering en de evaluatie. De patiënt kan hiermee op korte termijn een positief resultaat boeken.
2. Werkboek
Keywords: Geestelijke gezondheidszorg; Psychotherapie