Succes met je stress : voorkom een burn-out - Van Sliedregt, Ed, ....- (Amsterdam : Boom, 2014)
De arbeidsmarkt levert steeds meer zieke mensen af. Een op de acht werknemers krijgt een burn-out en het meeste ziekteverzuim is een gevolg van depressie of overspannenheid. Chronische stress veroorzaakt op lange termijn ernstige gezondheidsklachten. Wat gebeurt er van binnen als je last hebt van spanningen, hoe uit zich dat en hoe kun je jezelf ertegen verweren? Arbeidsmarkt zorgt voor stress Het Nieuwe Werken, flexwerken en de onzekere arbeidsmarkt, zorgen voor opbouwende spanning bij veel werknemers. De meeste mensen zijn helemaal niet gebaat bij teveel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid, maar hebben behoefte aan structuur. Onderzoek toont aan dat te flexibel werken ervoor zorgt dat de binding met het bedrijf afneemt en de werknemer ‘het allemaal wel gelooft'. Met als gevolg dat de werkkwaliteit afneemt en de flexwerker zich voortdurend laat afleiden door privézaken. Meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid staan dus niet gelijk aan betere arbeidsprestaties. Voorkomen of genezen? Deze trends, maar ook andere factoren als baanonzekerheid, werkdruk, een overload aan informatie en disbalans tussen werk en privé zorgen voor een toename van mensen met een burn-out of andere psychische klachten. Het herstel duurt lang, doorgaans anderhalf jaar en de naweeën van ernstige stressreacties worden jaren later nog gevoeld. Over burn-out en de behandeling ervan zijn boeken volgeschreven, maar hoe zit het met praktische tips om een burn-out te voorkomen? Dit Boom Hulpboek legt als een van de eerste boeken de nadruk op preventie. Van Sliedregt geeft praktische tips waarmee je een burn-out kunt voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat je in evenwicht blijft en plezier houdt in je werk?
Een flexibelere arbeidsmarkt verhoogt de werkdruk en veroorzaakt stress. Langdurige stress kan overgaan in burn-out. Uit preventief oogpunt is job-crafting (het voortdurend inventariseren en waarderen van de eigen (on)mogelijkheden in een veranderende werkomgeving) daarvoor een goede oplossing, aldus de auteur. Daarom in deze uitgave een uitgebreide bespreking van de manieren waarop stress invloed heeft op het functioneren van de werkende mens. Ook geeft hij een methode (gebaseerd op de Rationele Emotieve Therapie en de kernkwadranten) om het evenwicht tussen de ervaren draagkracht en het ervaren draagvermogen te herstellen of te handhaven (een onbalans hiertussen is een stressoorzaak). Het theoretisch gedeelte om de emoties beter te leren beheersen, wordt afgewisseld met zelftests waarmee, na enige oefening, de lezer zelf aan de slag kan. Ook geeft hij ontspanningsoefeningen. Een goed (zelf)hulpboek (hbo-niveau) over het verband tussen hormonen, emoties en rationeel herwaarderen van waargenomen werksituaties, waardoor deze situaties minder of niet meer bedreigend zijn. (Drs. J.J.M. van der Heijden) © NBD Biblion
Keywords: Burn-out.; Stress