Jong en hooggevoelig : hoezo anders? : informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren - Van den Ende, Ellen, ....-; Verschure, Mariëtte, ....- (Eeserveen : Akasha, 2013)
Ben je tussen de 14 en 21 jaar en wil je meer weten over hooggevoeligheid, dan is dit boek voor jou. Je kunt lezen over wat hooggevoeligheid is en hoe je ermee om kunt gaan. Vragen die aan de orde komen zijn: Waarom voel ik me anders dan anderen? Waarom kan ik vaak geen diepere gesprekken voeren met mijn vrienden? Hoe komt het dat ik na een schooldag zo moe ben? Hoe komt het dat ik stemmingen of emoties kan aanvoelen? De vele oefeningen en tips helpen je om nog krachtiger te worden of beter in balans te blijven. Je kunt zelf kiezen wat bij je past. Ook vertellen enkele hooggevoelige jongeren hun ervaringen. En natuurlijk kun je het boek ook geven aan je ouders of iemand anders die jou begeleidt, zodat zij jou beter kunnen gaan begrijpen.
Handig en interessant boek met informatie, oefeningen en tips over hooggevoeligheid, voor de stijgende groep jongeren tussen de 14 en 21 jaar oud, plus hun ouders en verzorgers, die met de mooie en lastige kanten hiervan te maken krijgen. Het heeft als doel de doelgroep te helpen om er beter mee om te kunnen gaan en het te kunnen (h)erkennen en ten slotte om het te waarderen in plaats van het als een last te zien. De twee auteurs zijn deskundig, omdat de een zelf een hooggevoelige zoon heeft en als natuurgeneeskundige ook patiënten krijgt die hooggevoelig zijn, en de ander een praktijk voor kinder- en jeugdtherapie leidt, waarin zij ook kinderen, jongeren en ouders of verzorgers met HG. Na een inleidend hoofdstuk komen onderwerpen aan de orde als communicatie, vrije tijd, voeding en eetgewoonten. Qua inhoud, structuur, vormgeving en taal sluit het boek goed aan bij de doelgroep: gekleurde tekstkaders met ervaringen van leeftijdgenoten, leuke tips (douchen als rustpunt) en handige oefeningen (bv. een meditatie of affirmatie) en ter afsluiting van elk hoofdstuk een ‘wist-je-dat?' gedeelte met feiten en leuke weetjes.Tussendoor zijn enige kleurenfoto's opgenomen. Handig is ook de lijst met aan te bevelen boeken en websites over het onderwerp.(J. Hodenius) © NBD Biblion
Keywords: Hooggevoeligheid