Opvoeden doe je met je brein : wat de neurowetenschap je leert over een hechte band met je kind - Hughes, Daniel, ....-; Baylin, Jonathan, ....-; Scheen, Wouter, ....- (S.l. : Hogrefe, 2014)
Opvoeden doe je met je brein is geen boek over opvoeden in de traditionele zin. De auteurs Daniel Hughes en Jonathan Baylin geven geen adviezen over alle uitdagingen en problemen die met opvoeden samenhangen. Toch kan hun boek vele ouders én therapeuten helpen. Aan de hand van innovatief onderzoek laten Hughes en Baylin zien wat er in de hersenen gebeurt wanneer opvoeden niet vanzelf gaat. Als we als opvoeders weten hoe onze eigen hersenen werken, beschikken we over krachtige kennis die bewust en effectief opvoeden mogelijk maakt. Door dit fundamenteel andere perspectief kunnen ouders hun band met hun kinderen versterken en het helpt therapeuten om hun werk met gestreste ouders te verdiepen. In Opvoeden doe je met je brein beschrijven de ervaren therapeuten en neurowetenschappers Hughes en Baylin de vijf hoofdgebieden van opvoeden. Met behulp van speelsheid, acceptatie, nieuwsgierigheid en empathie (SANE) kan het ouderlijk hersenvermogen worden vergroot, geblokkeerd ouderschap worden tegengegaan en de band met tussen kind en kind worden versterkt. Dit boek leidt opvoeders en therapeuten met praktische adviezen en heldere uitleg door het ingewikkelde landschap van breincircuits en nuttige opvoedingsstrategieën. Een onmisbaar boek voor: ouders die willen weten hoe het werkt in theorie en praktijk, pleeg- en adoptieouders waar een hechte band met je kind niet vanzelf spreekt en professionals die met gezinnen werken waarin hechting een probleem is. Met een voorwoord van Daniel Siegel en Anneke Vinke (flaptekst)
Vertaling van het baanbrekende boek van de Amerikaanse klinisch psychologen, die innovatief hersenonderzoek gebruiken om een opvoedingsrelatie vlot te trekken. De basisprincipes van de methodiek van Hughes: Dyadic Developmental Psychotherapie (DDP), namelijk: Speelsheid, Acceptatie, Nieuwsgierigheid en Empathie (SANE), worden door de auteurs gehanteerd om geblokkeerd ouderschap en de onderliggende neurobiologische processen te beschrijven. Naast inzicht in hoe het ouderlijk brein werkt, biedt het boek ook praktische handvatten om een hechte band met het eigen kind te krijgen, mede door het inzicht in de werking van het eigen ouderlijk brein in relatie tot het kind. De SANE-methode blijkt uiterst effectief voor hulpverleners en cliënten. Dit boek is met name bestemd voor adoptieouders, pleegouders en alle andere ouders, waarbij de relatie met hun kind een nieuwe betekenis, afstemming en plezier behoeft. Duidelijke vertaling en toegankelijk geschreven. Met literatuuroverzicht. (Drs. A. Schipper MA) © NBD Biblion
Keywords: Ouder-kindrelatie.; Opvoeding; Neuropsychologie -- Kinderen