Psychoanalyse en psychoanalytische therapie in de praktijk - Safran, Jeremy, ....-; Meijer, Richard, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2014)
De New Yorkse psychoanalyticus Safran biedt met dit toegankelijke boek een stand van zaken van de verschillende psychoanalytische psychotherapievormen. Deze lopen uiteen in duur, frequentie en setting en variëren qua methodiek, onder meer naar gelang de behandelde psychische problematiek. De auteur, zowel clinicus, academicus als onderzoeker, schetst de evolutie van de psychoanalyse vanaf Freud tot de aanpassingen ervan in de huidige samenleving, verheldert centrale concepten, corrigeert misvattingen en toont haar door empirisch onderzoek ondersteunde effectiviteit. Met sprekende vignetten uit de praktijk geeft het boek een mooie inkijk in het therapeutisch proces, waarbij Safran bijzondere aandacht heeft voor relationele en culturele aspecten. Ook wordt de moeizame relatie tussen de psychoanalyse en de Amerikaanse maatschappij belicht. Voor een breed psychotherapeutisch geïnteresseerd publiek. (Dr. Michel Thys ) © NBD Biblion
Psychoanalyse en psychoanalytische therapie in de praktijk geeft een overzicht van de theoretische concepten en interventies van de hedendaagse psychoanalyse. Psychoanalyse heeft zich sterk ontwikkeld en aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Zij is nu flexibeler, minder autoritair, praktischer en staat meer open voor de behoeften van cliënten met diverse achtergronden. Bovendien is er een steeds groter wordende groep psychoanalytische onderzoekers die laat zien dat psychoanalytisch georiënteerde behandelingen zeer effectief zijn. Psychoanalyse en psychoanalytische therapie in de praktijk is een toegankelijk handboek voor zowel professionals als opleidingen. Jeremy Safran brengt de theoretische ideeën van de meest innovatieve psychoanalytische denkers van vandaag tot leven met meeslepende casuïstiek. Voor Safran is het onderscheid tussen psychoanalyse en psychoanalytische psychotherapie relatief. Psychoanalyse bestaat tegenwoordig uit een groot aantal behandelvormen die variëren in intensiteit, duur en frequentie. Soms is een korte intensieve behandeling gepast, soms een langdurende behandeling met een relatief lage frequentie, soms een lange hoogfrequente behandeling en soms is een combinatie van individueel en groepsbehandeling geëigend.
Keywords: Psychoanalyse; Psychotherapie